Najsloženiji predmeti ratnih zločina nisu procesuirani

Radiosarajevo.ba
Najsloženiji predmeti ratnih zločina nisu procesuirani

Efikasnost pravosuđa u BiH bit će moj prioritet, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koji je nedavno ponovo imenovan na ovu funkciju, prenosi Fena.  

Govoreći o problemu neriješenih predmeta u našoj zemlji, od kojih je 1,5 miliona komunalnih, objašnjava da su poduzete mjere da se oni ne rješavaju samo povećanjem broja sudija i sistematizacijom.

Ističe da treba ojačati institut pljenidbe, te posebnu pažnju obratiti na bankovne račune, na one osobe koje primaju penziju i plaću i na brži način naplate duga povjeriocima.

"Kod komunalnih predmeta, u 70 posto slučajeva sudovi su završili svoj dio posla, čeka se samo naplata. To mogu raditi i subjekti mimo suda", tvrdi Novković.

Naglašava da nije zadovoljan implementacijom Strategije procesuiranja predmeta ratnih zločina, koja je donesena 29. decembra 2008. godine.

Smatra da je dugo trajalo uspostavaljanje baze svih tih predmeta u sudovima na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta.

Jedan od strateških ciljeva jeste da se procesuiraju prioritetni i najsloženiji predmeti, što do sada, kaže, nije učinjeno jer nije pravovremeno i u dovoljnoj mjeri vršena rasodjela predmeta između institucija BiH i entitetskog pravosuđa.

Ipak, navodi da za rješavanje najsloženijih predmeta ima nade, kako je u posljednje vrijeme prenesen znatan broj predmeta s državnih na sudove i tužilaštva entiteta i Brčko Distrikta.

Novković je siguran da će se, ako se ova raspodjela izvrši na predviđen način, postići rokovi, a to je da najsloženiji predmeti budu procesuirani za pet, a manje složeni za 13 godina, računajući od aprila 2009. godine, kada je počela implementacija Strategije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije