Najnovija informacija: Poznato zbog koga su osumnjičeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagić?

3
Radiosarajevo.ba
Najnovija informacija: Poznato zbog koga su osumnjičeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagić?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine i dalje traje saslušanje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, koji su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra, u Sarajevu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Od izvora iz SIPA-e smo saznali da će tokom utorka, 19. decembra, Debevec i Mehmedagić biti predati Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, oko ponoći su obavili pretres stana uhapšenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

"Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić osumnjičeni su da su prekoračili ovlasti prilikom prisluškivanja tri osobe. Najmanje dvije osobe rade u pravosuđu", objavila je Istraga na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter).

Njihovo hapšenje nema nikakve veze sa slučajem Respiratori.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e uhapsili su jučer u restoranu Luka u Istočnom Sarajevu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, a nešto kasnije i Osmana Mehmedagića na drugoj lokaciji, po naredbi Tužilaštva BiH.

"Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Odluka o mogućem traženju pritvora i njegovo potencijalno određivanje, dodatno će utjecati na rad Državnog suda s obzirom da Debevec rukovodi ovom institucijom.

Nakon što su bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhapšeni i privedeni u ponedjeljak, 19. decembra, pojavila se lažna informacija da je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privedena i advokatica Senka Nožica.

Ovu lažnu informaciju medijima je potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić iz samo njemu znanih razloga.

Portal Radiosarajevo.ba jutros je kontaktirao advokaticu Senku Nožicu, koja nam je potvrdila da nakon lažne vijesti da je privedena nije mogla zaspati cijelu noć, što od uznemirenosti, što od poziva kolegica i kolega advokata.

Hapšenje Debeveca i Osmice: Zašto Tužilaštvo šuti, šta je pozadina

Hapšenje Debeveca i Osmice: Zašto Tužilaštvo šuti, šta je pozadina

"Osjećam se vrlo nesigurno u državi u kojoj je ministar sigurnosti Nenad Nešić", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Senka Nožica i nastavlja:

"Nisam ni bila u SIPA-i a da ne kažem da sam privedena. To što je Nenad Nešić rekao za mene je čista laž. Kako građani Bosne i Hercegovine mogu ubuduće vjerovati jednom takvom političaru poput Nenada Nešića, koji je povrijedio mene, moju porodicu i advokatsku firmu u kojoj radim".

Kompletan razgovor sa advokaticom Senkom Nožicom možete pročitati na linku OVDJE, kao i poteze koje je najavila protiv ministra sigurnosti Nenada Nešića zbog puštanja u medije lažne informacije da je uhapšena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije