Počinje isplata penzija: Evo koliko iznosi najniža, a koliko najviša

2
Radiosarajevo.ba
Počinje isplata penzija: Evo koliko iznosi najniža, a koliko najviša
FOTO: Arhiv / Penzioneri

Širom Federacije Bosne i Hercegovine danas, 5. februara 2021. godine, počinje isplata januarskih penzija.

Iz Federalnog zavoda za penzisko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) je najavljeno da ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec januar iznose oko 195 miliona KM.

Najniža penzija iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

'Upravo sa ovom isplatom navršava se godina od kada Federalni zavod PIO/MIO, penzije isplaćuju s Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH'', navela je Vlada Federacije BiH.

Vlada FBiH tvrdi kako je ''bez obzira na sve teškoće izazvane pandemijom, isplata penzija u Federaciji BiH neupitna''. Kako je saopćila Vlada Federacije BiH, penzije se u proračunu Federacije BiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a penzioneri su sad već sigurni da će svoje penzije dobivati na vrijeme (5. u mjesecu), a što je iz Vlade Federacije BiH i svojevremeno najavljivano.

''Da povedena reforma penziskog sistema daje rezultate, između ostalog, pokazuju i podaci o konstantnom rastu prosječne i minimalne penzije u Federaciji BiH. Analiza službenih podataka pokazuje da je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna penzija povećana za 56 KM ili 17,17 %, dok prosječna penzija bilježi rast od 62 KM ili 16,94%'', tvrdi Vlada FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije