Najmlađi ubijeni nije imao ni šest godina

Radiosarajevo.ba
Najmlađi ubijeni nije imao ni šest godina

Danas u 10 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćene su 32 civilne žrtve rata ubijene između 1992. i 1995. godine u Zvornuku. Njima će danas u 12 sati na Šehidskome mezarju u Gornjoj Kalesiji biti klanjana dženaza. 
 
 Najmlađa osoba među žrtvama bio je Tarik Čaklovica, koji je imao nepunih šest godina kada je ubijen, a najstarija Avdurahman Haskić, koji je imao 73 godine na dan ubojstva.
 
 Inače, ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada su na njemu ukopane 653 civilne žrtve rata iz Zvornika. 
 
 Ove godine obilježava se 20 godina od počinjenih zločina u općini Zvornik, ali i drugim mjestima u Podrinju. Tim povodom organizirane su brojne aktivnosti. Tako je u četvrtak, 31. svibnja, u Klisi održana "Klišanska noć straha i neizvjesnosti", kojom se podsjeća, na događaje od prije 20 godina, kada su na taj dan 1992. godine tisuće stanovnika sa područja Đulića, Klise i ostalih naselja bili sabrani u Klisi očekujući šta će se dogoditi. 
 
 Jučer su  Zvorničani pješačili putem kojim su prošle žrtve i njihove porodice do Bijelog Potoka, gdje su odvojeni muškarci od žena i odvedeni u logor u Karakaj, a potom su otišli i na Crni Vrh, mjesto masovne grobnice. 
 
 Članovi porodica nestalih i ubijenih Zvorničana posjetili su i Tehnički školski centar u Karakaju, u kojem je bio logor i gdje su ubijani zarobljeni bošnjački civili. Na tom mjestu položeno je cvijeće i proučena fatiha. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije