Najmlađa žrtva genocida ipak dobila i rodni i umrli list

Radiosarajevo.ba
 Najmlađa žrtva genocida ipak dobila i rodni i umrli list

Novorođenče Have i rahmetli Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici, koja će danas biti ukopana zajedno sa ukupno 409. žrtava prvog genocida poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, dobila je danas i zvanično ime i rodni list, te neće biti ukopana kao ''bezimeno novorođenče Muhić'' kako je ranije bilo najavljivano, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosit će ime Fatima po želji njene majke i bit će ukopana u Memorijalnom centru Potočari u blizini oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda.

Beba Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici i kako takva će biti danas ukopana uprkos pokušajima medija iz RS da ospore da je uopće riječ o žrtvi genocida.

Fatima će na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobiti i svoje ime na nadgrobnom obilježju, bašluku. To ime će biti upisano kasnije i na njen spomenik, muslimanski nišan,

''Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od ukopnog društva iz Tuzle da je dijete identifikovano, upisat ćemo je u knjigu umrlih. Osim na nišanu, Fatima će imati i rodni i umrli list, koji će, nažalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan'', rekao je za agenciju Anadolija Zahid Hasanović, tetak Have Muhić, majke bebe Fatime, koja nema snage da govori za medije.

U mezarju memorijalnog centra u Potočarima dosad je ukopano 5.137 žrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg ukopa u mezarju u Potočarima smiraj će naći ukupno 5.546 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije