Najavljeno: Marin Vukoja bit će novi sudija Ustavnog suda BiH

5
Radiosarajevo.ba
Najavljeno: Marin Vukoja bit će novi sudija Ustavnog suda BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, danas je kazao kako vjeruje da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH vrlo brzo imenovati Hrvata Marina Vukoju za novog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Ko je do sada bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Ko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u US i to treba ostati tako", kazao je Dragan Čović.

Marin Vukoja najbolje je rangiran kada je u pitanju kandidatura za sudiju Ustavnog suda BiH, a osim njega kandidatkinja je i Sanela Butigan-Gorušanović, potpredsjednica VSTV-a.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Podsjetimo, iz SDA i DF-a optužuju Marina Vukoju da je blizak HDZ-u, a lider NiP-a Elmedin Konaković kaže da je kadar HDZ-a ne bi mogao biti imenovan ni na mjesto sekretara u Parlamentu FBiH, što je SDA dva puta podržala, a DF jednom.

Čović je rekao kako vjeruje da će vrlo brzo Vukoja biti izabran u Predstavničkom domu FBiH, koje treba potvrditi imenovanje ustavnog sudije.

"Ja sam siguran da će zastupnici u Parlamentu FBiH vrlo brzo imenovati Marina Vukoju, profesionalca, državnog službenika koji je svoj rad izložio javnosti u zadnjih nekoliko saziva i kojeg je birao između ostalog i SDA, da bi bio tajnik u parlamentu. Tako da rasprava i pokušaji spinovanja od onih koji su evidentno gubitnici vlasti ne želim komentarisati. Očekujem da vrlo brzo Ustavni sud bude popunjen", pojasnio je Dragan Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije