Najavljene konsultacije hrvatskih predstavnika u vlasti Federacije

Radiosarajevo.ba
Najavljene konsultacije hrvatskih predstavnika u vlasti Federacije

Karikatura: Midhat Ajanović

Predsjedavajući Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta Josip Perić danas je u izjavi Agenciji Fena najavio sazivanje sastanka svih predstavnika iz reda hrvatskog naroda u Vladi Federacije i Federalnom parlamentu uoči parlamentarnog odlučivanja o odluci koju je jučer bez glasova hrvatskih ministara donijela Federalna vlada, a odnosi se na utvrđivanje trase budućeg Koridora 5-C, u ovom slučaju rute kroz Hercegovinu.

Iz Perićeve izjave prozilazi da će stav hrvatskih delegata u federalnom Domu naroda pokazati da oni sasvim odobravaju držanje ministara iz stranaka s hrvatskim predznakom koji su najavili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Federalne vlade jer su grubo preglasani na njenoj jučerašnjoj sjednici.

Riječ je o odluci na osnovu koje se, kako tvrde ministri koji su najavili povlačenje, mimo stava Parlamenta i sporazuma o koridoru 5-C te bez argumenata i uvažavanja struke, pomjera utvrđena trasa koridora u dijelu koji kroz Hercegovinu vodi prema južnoj granici.

Jučer je komentirano da će se problem prebaciti na politički teren jer će o njemu biti riječi na nivou stranaka iz kojih su delegirani ministri u aktulenom sazivu Federelne vlade, a Josip Perić ističe da njega, u principu, ne zanima politiziranje koliko pravo svih u aktulenoj vlasti na odlučivanje, što je jučer hrvatskim ministrima bilo grubo osujećeno.

SDA: "Prenapuhavanje problema"

Glasnogovornik Stranke demokratske akcije čiji su ministri u Vladi podržali odluku, Amir Zukić smatra, pak, da držanje hrvatskih predstavnika govori o 'prenapuhavanju' problema jer, kako on ističe, zadovoljeni su mišljenje struke, ekonomski zahtjevi i interesi lokalnih zajednica.

Zukić ipak napominje da će stav Stranke demokratske akcije o novonastalim okolnostima u Vladi biti preciziran nakon što se upozna o detaljima u kontaktu s federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem koji je njen kadar.

Četvorica ministara iz stranaka s hrvatskim predznakom najavili su jučer da do daljnjeg neće učestvovati u radu Federalne vlade.To su izjavili na kraju sjednice na kojoj je Vlada većinom glasova utvrdila 'prijedlog odluke o usvajanju prostorne osnove prostornog plana područja "Autocesta na koridoru 5-C". Prema njihovom mišljenju, odlukom se najavljuje mijenjanje trase koridora 5-C u dijelu kroz Hercegovinu prema jugu BiH, mimo mišljenja koje je već ranije dao Parlament i mimo stavova struke i lokalnih područja.

Riječ je o ministrima iz Hrvatske demokratske zajednice - Vjekoslavu Bevandi iz resora finansija i ujedno dopremijeru FBiH, Nevenku Hercegu, ministru turizma i okoliša, Feliksu Vidoviću, ministru pravde, kao i Damiru Ljubiću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kadru Hrvatske demokratske zajednice 1990. Ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević jučer nije najavio povlačenje, ali je danas u saopćenju za javnost naglasio
da dijeli stav kolega hrvatskih ministara.

O jučerašnjoj Vladinoj odluci posljednju riječ dat će Federalni parlament.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije