Najavljena revizija privatizacije Energopetrola

Radiosarajevo.ba
Najavljena revizija privatizacije Energopetrola

Na redovnoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održanoj danas u Mostaru usvojeno je nekoliko prijedloga zakona, a donešene su i neke odluke o problemima koji već neko vrijeme obilježavaju rad Federalne vlade.

Osiguran novac za izuzetne penzije

Glede tekućeg problema isplate penzija stečenih pod povoljnijim uslovima, što se naročito odnosi na penzionisane borce, Vlada FBiH danas je odlučila da iz tekuće rezerve osigura izdvajanje 14 miliona konvertibilnih maraka za isplatu ovih penzija do kraja 2009. godine.

U budžet za 2010. godinu, zaključila je Vlada, bit će ugrađena obaveza osiguranja sredstava za 12 mjeseci u ukupnom iznosu od 84 miliona KM.

Također je zaključeno i kako će, na temelju preciznih pokazatelja, biti definirano izmirenje obveza na temelju duga spram Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Uz to, Vlada je, s ciljem zaštite socijalno najugroženijih kategorija, zatražila od Federalnog zavoda dostavu broja korisnika izuzetnih penzija čije su mjesečne penzije manje od najniže zagarantirane u FBiH.

Međunarodna revizija privatizacije Energopetrola

Vlada Federacije BiH danas je, u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji preduzeća „Energopertol“ d. d. Sarajevo, imenovala komisiju koja će odabrati obostrano prihvatljivu nezavisnu međunarodnu revizorsku kuću, registrovanu u BiH, koja će sačiniti zaključni nalaz o izvršenju ugovornih obaveza. Komisija će, u roku od 30 dana, odabrati revizorsku kuću i dati joj smjernice za rad, te o poduzetim aktivnostima izvijestiti Vladu FBiH.

Uporedo s ovim, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno pravobraniteljstvo, agenciju za privatizaciju u FBiH, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije da se u roku od sedam dana očituju o zakonitosti Ugovora o dokapitalizaciji „Energopetrola“, o statusu bankovnih garancija i o eventualnim dodacima (aneksima) Ugovora koji nisu dostupni Vladi Federacije BiH, javlja press-služba Vlade.

Plan privatizacije u 2010.

Također je donešena Odluka o davanju saglasnosti na Plan privatizacije i Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za 2010. godinu. Plan privatizacije bit će upućen Parlamentu FBiH na razmatranje, a o privatizaciji svake pojedinačne kompanije Vlada će donositi posebne odluke.

Inače, u idućoj godini predviđena je prodaja ili prodaja dionica „Aluminija“ Mostar, Fabrike duhana Mostar „Hidrogradnje“, „Energoinvest“, „UNIS-a“, „Bosnalijeka“, „Šipada“, „Remontnog zavoda Travnik“ i KTK Visoko. Planiran je nastavak male privatizacije i to udjela preduzeća koja su za ovakvu privatizaciju pokazala interes a to su: „Željeznice FBiH“, „Željezara Zenica“, KTK Visoko i „Sarajevo-osiguranje“, s tim da se u ovaj proces mogu uključiti i drugi zainteresirani subjekti.

Zakon o kaznenom postupku za maloljetnike

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o postupanju prema maloljetnicima u kaznenom postupku, a nacrt je baziran na visokim međunarodnim standardima, kao i na istraživanju Fonda otvoreno društvo pod nazivom „Mladi u sukobu sa zakonom u svjetlu aktuelnih problema maloljetničkog krivičnog pravosuđa u BiH“.

Pojedine cjeline ovog zakona sistematski rješavaju pitanja maloljetničkog prijestupništva, što je omogućeno uključivanjem u Zakon odredbi o materijalnom i o procesnom pravu, o organizaciji sudova, o izvršenju sankcija koje se izriču maloljetnim počiniocima krivičnih djela, kao i dijela koji se odnosi na krivična djela izvršena na štetu djece i maloljetnika, saopšteno je iz Vlade.

Okvirni zakon o predškolskom obrazovanju

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o provedbi Okvirnog zakona o predškolskom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i usaglašenosti kantonalnih zakonskih akata sa ovim zakonom i uputila je Parlamentu FBiH. Zaduženo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da intenzivira aktivnosti na ubrzanju procesa usvajanja kantonalnih zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i njihovog usklađivanja sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH.

Preporučeno je nadležnim obrazovnim vlastima da učestvuju u izradi okvira savremenog nastavnog plana i programa za predškolski odgoj i obrazovanje koji će biti fokusiran na relevantna znanja, vještine i stavove, te da učestvuju u redefinisanju i osiguranju minimuma standarda koji se odnose na predškolske ustanove, te osiguraju da se ovi standardi dostignu u roku od tri godine.

Pored toga, na temelju mišljenja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada je razmatrala način vlastitog doprinosa izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Izgradnjom nove zgrade Ekonomskog fakulteta bili bi stvoreni uvjeti za vraćanje sadašnje zgrade Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ju je, kao prijašnji vlasnik, koristila kao Bogosloviju.

Sjednica Vlade još uvijek je u toku, saopšteno je iz press-službe Vlade.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije