Nagli porast vodostaja: Usora probila do 20 kuća kod Tešnja

Fena
Nagli porast vodostaja: Usora probila do 20 kuća kod Tešnja
Foto: Facebook / Nagli porast vodostaja Usore, maj 2019.

Obilna kiša koja proteklih dana konstantno pada u Bosni i Hercegovini, jučer poslijepodne izazvala je probleme uglavnom u općinama sjevernije od Zenice.

Općine Tešanj i Doboj Jug su zbog izlijevanja rijeke Usore proglasile i stanje prirodne nesreće od poplava, izjavio je za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Navodi da je u školama u općini Usora prekinuta nastava, a trenutno se razmatra mogućnost prekida nastave i u općini Doboj Jug.

"Sinoć oko 20 sati, usljed naglog porasta vodostaja Usore, došlo je do probijanja nasipa u Mjesnoj zajednici Kalošević u općini Tešanj. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište i 20-ak objekata, a dio stanovništva je odbio evakuaciju. Naši su ljudi naknadno čamcima evakuisali pet mještana i nekoliko životinja", kaže Aličić.

Zbog poplava je bio zaustavljen i promet na magistralnom putu M-4, u mjestu Vrela na entitetskoj liniji prema općini Teslić.

Aličić ističe kako je u toku smirivanje pritoka rijeke Bosne, čiji je jutrošnji vodostaj oko 280 cm, odnosno za 20-ak centimetara niži nego jučer.

Rijeka Usora se jutros u Doboj Jugu, gdje je ugrozila više privrednih subjekata, povukla za oko dva metra u odnosu na jučerašnji dan.

"Rijeka Liješnica kod Maglaja već se vratila u svoje korito. Prohodan je i put M-17 te regionalni put Maglaj-Zavidovići. Najveću štetu u Žepču pretrpili su privredni subjekti te putna infrastruktura u Ljubatovićima, Brankoviću i Bistrici, dok je u Lovnici aktivirano klizište", kaže Aličić.

Stanje se normalizuje i na području Zavidovića, gdje se sa saobraćajnica uklanja mulj.

Prohodan je i regionalni put R467 prema Olovu te R465 prema Žepču, ali se saobraćaj zbog sanacionih radova odvija usporeno.

Više o aktuelnoj situaciji u BiH u vezi poplava možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije