Nadležni upozoravaju: U narednim danima moguće izlijevanje ovih rijeka iz korita

0
Radiosarajevo.ba
Nadležni upozoravaju: U narednim danima moguće izlijevanje ovih rijeka iz korita
Foto: Agencija za vodno područje rijeke Save / Prikaz stanja

Agencija za vodno područje rijeke Save saopćila je da većina hidroloških stanica prognozira porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na gornjem dijelu sliva Une, Bosne, Usore i Drine.

Kako navode, u obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period 30.03. do 02.04. 2022., bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u tom periodu su na području gornjeg toka sliva Bosne tj. na slivu rijeka Fojnice, Željeznice i Stavnje.

"U narednih tri do pet dana prognozira se dostizanje nivoa vodostaja pri kojem je moguće izlijevanje iz korita rijeka i plavljenje okolnog terena uz vodotok, posebno na području gornjeg toka rijeke Une, gornjeg toka rijeke Bosne i gornjeg toka rijeke Vrbas. Obavještenje o prognozi mogućih poplava manjeg obuhvata odnosi se na područje općina Drvar, Gornji Vakuf, Fojnica, Kiseljak, Trnovo, Ilidža i Novi Grad Sarajevo", navodi se.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Nadležnim institucijama AVP Sava savjetuje da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

"Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo, područja uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama obzirom na moguće povećanje dubina i brzina toka, te im pravovremeno daju obavještenje s uputama i smjernicama. Na osnovu toga stanovništvo bi bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite, u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta po njih i njihova materijalna dobra", navodi se AVP Sava, Sektor za upravljanje vodama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije