Nacrt ustavnih amandmana do kraja marta

Radiosarajevo.ba
Nacrt ustavnih amandmana do kraja marta
Presuda Evropskog suda za ljudska prava detektirala ustavnu diskiminaciju u BiH (Foto: Radiosarajevo.ba=

Akcioni plan za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine usvojen je danas na tematskoj sjednici Vijeća ministara Bpsne i Hercegovine.

Osnivanje radne grupe

Ovim planom su predviđene mjere i određeni nosioci aktivnosti, kao i rokovi za usvajanje amandmana na Ustav BiH i usklađivanje Izbornog zakona BiH.

Planom je također određeno i formiranje radne grupe za pripremu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Ministarstvo pravde je zaduženo da Zaključak Vijeća ministara i Akcioni plan dostavi klubovima poslanika i delegata Predstavničkog doma i Doma naroda radi imenovanja članova radne grupe u skladu sa Akcionim planom, te da Plan obrazloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovo ministarstvo je, također, zaduženo da za narednu sjednicu Vijeća ministara pripremi prijedlog odluke o imenovanju Radne grupe, koju će sačinjavati tri predstavnika Vijeća ministara, po jedan predstavnik svakog kluba poslanika (sedam) u Predstavničkom domu i po jedan predstavnik svakog kluba naroda (tri) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za članove radne grupe Vijeće ministara danas je imenovalo ministre Barišu Čolaka, Sredoja Novića i Selmu Cikotića.

Nacrt ustavnih amandmana do kraja marta

Predstavnike poslanika i delegata, klubovi će imenovati u roku od tri dana od usvajanja ovog akcionog plana.

Ova radna grupa do 15. marta ove godine održat će konstituirajući sastanak i usvojiti poslovnik o radu, a do 29. marta ove godine treba da pripremi nacrt amandmana na Ustav BiH i dostavi ga Vijeću ministara BiH, nakon čega bi Vijeće ministara BiH 1. aprila ove godine razmotrilo i u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog amandmana.

Do 15. aprila ove godine Radna grupa, prema Akcionom planu, pripremit će nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti usaglašen s predloženim amandmanima na Ustav BiH. Odmah nakon usvajanja amandmana na Ustav u Parlamentarnoj skupštini BiH radna grupa, odnosno Ministarstvo pravde BiH će nacrt zakona uputiti Vijeću ministara BiH na utvrđivanje te upućivanje Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Vijeće ministara BiH usvojilo je ovaj akcioni plan kako bi presuda Evropskog suda bila implementirana do ovogodišnjih izbora, saopšteno je danas iz Vijeća ministara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije