Izbori u BiH održani u vrijeme obnovljenih tenzija

E. H.
Izbori u BiH održani u vrijeme obnovljenih tenzija
Još uvijek je u toku prebrojavanje konačnog broja glasova na lokalnim izborima u BiH i saopćavanje preliminarnih rezultata. Mnoge je zainteresovao izborni dan u našoj državi, a BiH je jučer i danas tema svjetskih medija.

Veliki svjetski mediji izvještavali su o izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, kao i o preliminarnim rezultatima CIK-a, kazavši kako su izbore u našoj državi obilježile pobjede nacionalističkih partija, koje već godinama drže primat u lokalnim zajednicama.

Radio Slobodna Europa izvještavao je velikim etničkim tenzijama, koje su obilježile izborni dan u državi koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Jedna od tema bila je svakako pobjeda koju je proglasio sinoć Milorad Dodik, ali ipak, kao što su i mediji u BiH i regiji izvještavali o izbornim rezultatima u Velikoj Kladuši i Srebrenici, to je bio fokus i svjetskih medija.

U svom izvještaju RSE izvijestila je o najavljenoj pobjedi Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši, te je posebno istaknuto da je Abdić osuđen za ratne zločine. Također, tema je bila i pobjeda koju je već proslavio Mladen Grujičić u Srebrenici, gdje RSE posebno ističe da su politički subjekti sa nacionalnim predznakom pobjednici ovih izbora

I Associated Press, čiju vijest su prenijeli brojni drugi svjetski mediji, kao što je Fox News, ABC, CBS, ali i mediji iz Kine, Pakistana i izraela, komentirala je pobjedu koju su slavile nacionalističke stranke. Kako stoji u njihovom izvještaju, proruska separatistička partija je ponovo pobjedila proeuropsku koaliciju stranaka, osvojivši 30 posto više općina nego na prošlim izborima. Također, prenijeli su i izjavu Milorada Dodika da je Republika Srpska pobijedila dva puta u sedam dana, aludirajući na referendum održan prošle nedjelje.

Deutsche Welle je izvijestio kako u trenutku obnovljenih tenzija u BiH se odvijaju lokalni izbori, koji će odlučiti mnogo toga. Posebno su prokomentirali pobjedu Fikreta Abdića, koja je posebnim podnaslovom naglašena kao pobjeda ratnog zapovjednika i kontroverzne figure u Velikoj Kladuši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije