Načelnik Mandić ugostio predstavnike Saveza općina i gradova FBiH

0
Radiosarajevo.ba
Načelnik Mandić ugostio predstavnike Saveza općina i gradova FBiH
Foto: Općina Centar / Satanak Mandica sa predstavnicima Saveza opcina i gradova FBiH

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je predstavnike Saveza općina i gradova FBiH.

Direktorica Vesna Travljanin upoznala je načelnika Mandića sa ulogom, značajem i glavnim aktivnostima Saveza u prethodnom razdoblju, kao i o planiranim budućim aktivnostima, te je naglašena odlična i aktivna dugogodišnja saradnja između Saveza i Općine Centar Sarajevo.

Na sastanku je razgovarano i o zakonskim propisima relevantnim za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, kao i o saradnji Saveza sa domaćim institucijama različitih nivoa vlasti, te aktivnostima Saveza na međunarodnom planu.

Kao partnerska općina u ReLOaD projektu, Općina Centar Sarajevo jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja je u proteklom periodu ostvarila značajan uspjeh i visoke rezultate na polju dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, primjenjujući LOD metodologiju, odnosno prakticirajući dodjelu grantova na projektnom pristupu.

U skladu sa ovim rezultatima, direktorica Travljanin je uručila načelniku dva priznanja, za ostvareni uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva i priznanje za ostvareni uspjeh u uključivanju građana u procese donošenja odluka.

Ova priznanja se dodjeljuju u okviru ReLOaD projekta kojeg finansira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Na sastanku se diskutiralo i o finansijskoj poziciji jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH i Saveza, analizi pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH.

Načelniku Mandiću su predstavljeni problemi, izazovi i razlozi nepovoljne finansijske pozicije lokalnog nivoa vlasti u FBiH, kao i prijedlozi za jačanje ove finansijske pozicije putem povećanja udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 posto na 9,81 posto i putem povećanja minimalnog udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od direktnih poreza.

Također, načelniku su predstavljeni i glavni nalazi analize uticaja pandemije koronavirusa na finansijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH, pri čemu je naznačen intenzitet uticaja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na glavne komponente prihoda i rashoda općinskih i gradskih budžeta, kao i izrazita važnost uloge općina i gradova u suočavanju sa izazovima pandemije.

Načelnik Mandić je izrazio veliko zadovoljstvo sastankom i naglasio da je u potpunosti spreman i otvoren za saradnju sa Savezom općina i gradova FBiH, kao i za aktivno sudjelovanje u radu i aktivnostima Saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije