Načelnik Ljubinja o posjeti Džaferovića i Komšića: Zajedno ćemo lakše izgurati

8
F. V.
Načelnik Ljubinja o posjeti Džaferovića i Komšića: Zajedno ćemo lakše izgurati
FOTO: Radiosarajevo.ba / Džaferović i Komšić posjetili su, pored Stoca, i Ljubinje

Pored Stoca, Ljubinje je teško pogođeno potresom što je pogodio ove dvije općije u istočnoj Hercegovini. Podsjetimo, epicentar potresa je bio upravo kod Ljubinja, a potres se osjetio i u većem dijelu Hrvatske, osobito u Dalmaciji te u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

U Stocu je uslijed posljedica potresa stradala 28-godišnjakinja Elmira Sefo.

"Sreća je da mi nema povrijeđenih i ljudskih žrtava, ali materijalna šteta kod nas je ozbiljna. Formirana je komisija i prikupljamo informacije o štetama koje su nastale na objektima. Ljudi se sami prijavljuju. Budući imamo i sela, čekamo informacije sa terena. U gradu su štete najevidentnije na zgradi Opštine Ljubinje. Zgrada potječe iz Austro-Ugarskog vremena, pa uslijed potresa više nije uslovna za rad. Mi moramo od ponedjeljak preseliti arhivu i dio radnih prostorija, da improvizujemo, kako bismo mogli nastaviti raditi. Dogovorili smo da projektni biro napravi predračun i projekt sanacije“, kaže za Radiosarajevo.ba načelnik Ljubinja Stevo Drapić.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Ozbiljna šteta je i na stambenim objektima, Domu zdravlja, Vatrogasnom domu...

"Imamo objekt sa dva stana, koji, također, nije useljiv. Iselili smo jednu porodicu koja je živjela tu. Bilo je dosta oštećenih krovova, dimnjaka. Na terenu su jedinice dizalicama, te je taj dio saniran kako ne bi bilo opasnosti od urušavanju oštećenih objekata“, dodao je.

Zajednička nevolja nas, izgleda, uvijek uputi jedne na druge...

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetili su, pored Stoca, i Ljubinje. Susreli su se i sa načelnikom Drapićem koji kaže da ovakve posjete mnogo znače.

"Svakako da znači, da niste sami sa svojim problemom. Bilo je dosta bilo poziva i načelnika i gradonačelnika. Bili su spremni na pomoć. Još više znači i dolazak. Gospoda Džaferović i Komšić obišli su Stolac, bili u Ljubinju. Stigla su obećanja za pomoć. Ja ne sumnjam da će i ta pomoć stići. Važno je da se imamo na koga osloniti. Zajedno je mnogo lakše prevazići probleme. To je već ozbiljna šteta. Budžet naše lokalne zajednice je svega 2,3 miliona KM, te je ionako mali i nezgodan. Sami ne bismo mogli iznijeti novac za sanaciju šteta. Ovako, svi zajedno ćemo to lakše izgurati", kazao je Drapić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije