Načelnik bh. općine uvjetno osuđen na godinu dana zatvora

5
Radiosarajevo.ba
Načelnik bh. općine uvjetno osuđen na godinu dana zatvora
Foto: Bug.ba / Hasan Ajkunić

Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno osuđen je na kaznu u trajanju od 12 mjeseci zbog zloupotrebe položaja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju.

Ovo je odluka Općinskog suda u Bugojnu, objavljena 6. oktobra 2021. godine, u kojoj se navodi:

"Kao službena osoba obnašajući dužnost načelnika općine Bugojno, prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, tako što je u vremenskom periodu od januara mjeseca 2011. do januara mjeseca 2016. godine, postupajući u namjeri da po svom nahođenju i unaprijed određenim osobama pribavi korist u vidu sticanja radno pravnog statusa u službama općine Bugojno i ujedno da uskrati pravo građanima na slobodno
zapošljavanje pod jednakim uvjetima, protivno odredbama člana 40. Statuta općine Bugojno, člana 23. Zakona o namještenicima u organima državne službe u F BiH (Sl. Novine FBiH br. 49/05) i člana 24 i 29 Zakona o državnoj službi u F BiH (Sl. Novine FBiH br. 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 65/05, 08/06, 77/06 i 4/12) vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu F BiH, iako mu je bilo poznato da se za prijem u radni odnos namještenika i državnih službenika može vršiti samo kroz postupak javnog oglašavanja pa je na taj način bez zakonom propisane procedure.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Dakle, kao službena osoba prekoračio je granice svoje službene ovlasti i drugome pribavio korist i uskratio građanima pravo na slobodno zapošljavanje na području Federacije".

Dobio je 10 mjeseci za krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", te tri mjeseca zbog "Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju", što je jedinstvena kazna u trajanju od 12 mjeseci - a kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Cjelokupnu presudu možete pregledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije