Nabavka savremene opreme za bolnice u Federaciji i RS

Radiosarajevo.ba
Nabavka savremene opreme za bolnice u Federaciji i RS

Entitetski ministri zdravlja, Safet Omerović i Ranko Škrbić potpisali su danas u Banjoj Luci s predstavnicima firme „Samsung C&T“ ugovor za nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, javlja Fena.

Nabavka opreme vrši se u okviru druge faze Projekta modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovini koji je finansiran iz kredita Uvozno-izvozne banke Koreja.

Ukupni kreditni aranžman za BiH je 50 miliona američkih dolara, a iznos se dijeli po 50 posto na entitete.

Kredit za realizaciju druge faze projekta namijenjen je za nabavku savremene medicinske opreme radi modernizacije zdravstvenih ustanova da bi se unaprijedile tehničke mogućnosti za pružanje savremenih dijagnostičkih i terapijskih medicinskih usluga kakve se pružaju u razvijenim zemljama.

Ministar Omerović je na pres-konferenciji ukazao na značaj ovog ugovora koji će značajno unaprijediti zdravstveni sektor cijele BiH.

Ovo je nastavak dobre saradnje s kompanijom „Samsung C&T“ i Republikom Korejom, jer je prije tri godine završena implementacija projekta „Koreja I“, od kojeg je zdravstvo Federacije BiH imalo velike koristi, a napravljen je i veliki iskorak u modernizaciji zdravstvenih usluga.

Nova oprema - savremena usluga


Pojasnio je da će medicinska oprema biti nabavljena za zdravstvene ustanove u Bihaću, Livnu, Širokom Brijegu, Mostaru, Konjicu, te Orašju.

„S tom opremom i edukacijom kadra pacijenti mogu računati na modernu i savremenu uslugu“, rekao je ministar Omerović i podsjetio da su ovaj projekt podržali obje entitetske vlade, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH budući da se radi o međunarodnim kreditima.

Izrazio je nadu da će implementacija projekta ići u predviđenim rokovima i da će pacijenti već u roku od tri do šest mjeseci osjetiti poboljšanje u zdravstvenim uslugama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić rekao je da će biti nabavljena najsavremenija dijagnostička oprema, magnetna rezonanca, aparati za kompjuterizovane tomografije, aparat za vaskularne i kardiovaskularne preglede i intervencije, mamografski uređaji, RTG aparati i drugo.

U RS-u je namijenjena za Klinički centar Banja Luka, opće bolnice Gradiška, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Kasindo, Zvornik, Foča, Nevesinje i Trebinje, te za Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr. Miroslav Zotović“.

Rok otplate ovog kredita je 22 godine, grejs period za otplatu glavnice uračunat u rok otplate je pet godina, otplata polugodišnja, a kamatna stopa 1,5 posto godišnje.

Izvršni direktor kompaniije „Samsung C&T“ Chang-Soo Kim potvrdio je postojanje partnerskih odnosa između ministarstava zdravlja RS-a i FBiH te ekonomsku saradnju BiH i Koreje.

Izrazio je nadu da će biti pokrenuti i naknadni projekti, pored druge faze Projekta modernizacije bolnica, a koji predstavlja najveći projekt saradnje između BiH i Koreje, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije