Na Univerzitet u Sarajevu u prvom roku pristiglo 5.717 prijava

AA
Na Univerzitet u Sarajevu u prvom roku pristiglo 5.717 prijava
Foto: Fena / Ilustracija
Na Univerzitet u Sarajevu u prvom prijavnom roku pristiglo je 5.717 prijava čime su ostvareni izuzetni rezultati u ostvarivanju upisne politike, javlja Anadolu Agency (AA). 

Inače, ove godine u Kantonu Sarajevu ukupno 3.732 maturanta završilo je srednju školu u četverogodišnjem trajanju i time steklo pravo na prijavu za konkurs.

Konkursom za upis bilo je otvoreno 6.909 mjesta, a do 29. juna u 16 sati bilo je 5.717 prijava, što predstavlja stopu interesa od 83 posto u prvom prijavnom roku.

S obzirom da je konkursom bilo omogućeno prijavljivanje na više fakulteta, analizom je utvrđeno da se na konkurs javilo 4.546 kandidata, 65,8 posto popunjenosti mjesta predviđenih konkursom, koji su podnijeli 5.717 prijava na konkurs.

"Iako je vladao veliki interes javnosti za višestruke prijave na konkurs, u prvom prijavnom roku se ispostavilo da je ipak najveći broj kandidata predao jednu prijavu na konkurs 3.569 kandidata ili 78,51 posto", navedeno je iz Univerziteta u Sarajevu. 

Broj od 4.546 kandidata govori o stvarnom uspjehu Univerziteta u Sarajevu i interesu kandidata koji dolaze izvan Kantona Sarajevo. Činjenicu da su ove godine maturanti ostavili vrijeme za razmišljanje o izboru studija i razmatrali svoje opcije za upis potvrđuje i dinamika prijava na konkurs, iz koje je vidljivo da je do 25. juna bilo 2.652 prijava ili 38 posto, dok je u sedmici koja slijedi taj broj porastao na 5.712 ili 83 posto. Konkurs je bio objavljen 8. juna.

Kada su višestruke prijave u pitanju, najveći broj je bio sa dvije prijave – 805 prijava ili 17,71 posto, potom sa tri prijave – 160 ili 3,52 posto, te sa četiri prijave – 11 ili 0,24 posto. Samo je jedan kandidat predao šest prijava na konkurs.

Najveće interesovanje vlada u oblasti tehničkih nauka gdje je broj prijava u odnosu na broj mjesta predviđenih konkursom veći za 36 posto. Oblasti u kojima se bilježi veći interes od broja mjesta predviđenih konkursom su umjetnosti sa 16 posto više prijavljenih, te medicinske nauke sa devet posto više prijavljenih od broja mjesta predviđenih konkursom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije