! / Na ulici ugledao crnu torbicu: Kada ju je odnio u policiju, shvatio šta je našao

18. 03. 2021. u 15:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 52

Predivna priča koja, posebno u ova turbulentna vremena, gaji nadu i vjeru u čovečnost i poštenje, počela je u utorak veče oko 21 sat kada je 16-godišnji Nikola Pejić, vraćajući se od druga, u Omladinskoj ulici kod kružnog toka u Derventi na asfaltu uočio crnu torbicu.

Osjetivši da je poteška, odmah je o tome obavijestio policiju, radne kolege njegovog rođenog brata Marka (22), koji je samo prije dva dana, skidanjem omče s vrata, sa još četvoricom policajaca učestvovao u akciji spasavanja 28-godišnjaka iz Bosanske Gradiške.

"Odmah sam nazvao 122! Policiju sam obavijestio da sam pronašao crnu torbicu i da je moj brat Marko njihov kolega policajac. Tek u stanici sam vidio sadržaj pronađenih stvari, kada je policajac počeo da vadi iz torbice novčanik sa dokumentima, novčanicama, vrećice zlata i drugog nakita", priča za "Novosti" Nikola.

U pronađenoj torbici bilo je više od 400 grama zlata i drugog nakita, uz više hiljada maraka.

U Policijskoj stanici u Derventi ubrzo se pojavio vlasnik izgubljene torbice Rudolf Daka, inače vlasnik ovdašnje radnje "Zlatara Daka".

Očajni zlatar je već bio angažovao mnoštvo ljudi da tragaju za izgubljenim dragocijenostima. Imao je sreću da je na njih nabasao baš Nikola Pejić, junak priče.

"Nijednog trena kod mene nije postojala dilema da odmah vratim nađene stvari. Moram priznati da me je na to dodatno podstakla činjenica da mi je otac Darko vojno lice, a da se brat Marko kao policajac upravo istakao u spasavanju ljudskog života", ističe učenik prvog razreda mehatronike u SŠC "Mihajlo Pupin".

Saznajemo da se, ipak, sve u PS nije završilo samo riječima "svaka čast, momak" i tapšanjem po ramenu. Vlasnik je Nikolu počastio i "novčanom zahvalnicom".

"Hvala, previše je i ne mogu da uzmem toliki iznos", skromno je rekao iznenađeni Nikola.

"Uzmi, od srca je i zaslužio si, mladi pošteni čovječe", uzvratio srerni vlasnik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)