Na sjednici Vijeća muftija IZ u BiH usvojen kalendarski dio Takvima za 2022.

2
Radiosarajevo.ba
Na sjednici Vijeća muftija IZ u BiH usvojen kalendarski dio Takvima za 2022.
Foto: Mina / Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH održalo sjednicu u Travniku

Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na 30. redovnoj sjednici održanoj u četvrtak u Travniku usvojilo je Izvještaj Ureda za zekat o provedenoj akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, te utvrdilo visinu nisaba za safer, rebiu-l-evvel i rebiu-l-ahir 1443. hidžretske godine.

Prema odluci Vijeća muftija, nisab za navedena tri mjeseca iznosi 8.978,00 KM, odnosno, 4.494 eura ili 5.331, 12 američka dolara (USD), naglašeno je u saopćenju.

Na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, usvojen je i Izvještaj Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova za ramazan 1442. hidžretske godine.

Ovo je puna lista osoba i firmi iz BiH koje se nalaze pod američkim sankcijama

Ovo je puna lista osoba i firmi iz BiH koje se nalaze pod američkim sankcijama

Vijeće muftija je zahvalilo imamima, džematlijama i džematskim odborima na izraženoj visokoj svijesti i posvećenosti u radu tokom mjeseca ramazana 1442. hidžretske godine.

Članovi Vijeća muftija usvojili su i kalendarski dio Takvima za 2022. godinu, imenovali članove Komisije za kontrolu šerijatske legitimnosti, te imenovali novog člana Vijeća muftija u radnu komisiju Vijeća.

Na sjednici su data prethodne saglasnosti na Nastavni plan i program islamske vjeronauke za prvi razred osnovne škole, te za udžbenik “Povijest islama” za prvi razred medresa, autora dr. Šefke Sulejmanovića.

Vijeće muftija je razmatralo i dalo saglasnost na prijedloge Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.
Na sjednici su usvojeni i zaključci sa prethodne telefonske sjednice, te usvojena informacija o značajnijim aktivnostima reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije redovne sjednice Vijeća.

Poslije 30. redovne sjednice Vijeća muftija, nakon podne namaza, održana je i tematska sjednica o mektebu i mektebskoj pouci, kojoj su prisustvovali i članovi Rijaseta Islamske zajednice.

Referat na ovoj temetaskoj sjednici Vijeća muftija podnio je dr. Enes Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Vijeće muftija je ovom prilikom pohvalilo ostvarene rezultate Uprave za vjerske poslove, te naglasilo punu podršku aktivnostima na unapređenju ovog segmenta islamskog obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije