Na sjednici Ustavnog suda razmatrat će se povrat 100.000 bh. državljanstava

3
Radiosarajevo.ba
Na sjednici Ustavnog suda razmatrat će se povrat 100.000 bh. državljanstava
Arhiv / Ilustracija

Na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH koja je zakazana za četvrtak, 19. januara, trebao bi se razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, omogućiti povrat državljanstva BiH za više od 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im zakon u BiH to onemogućava.

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. jula prošle godine.

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Sergeju Barbarezu vraćeno bh. državljanstvo

Sergeju Barbarezu vraćeno bh. državljanstvo

Na sjednici bi se trebao razmatrati i zahtjev Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH, gdje ističe da je sporna sintagma "zajedničke institucije" u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Prema dnevnom redu, Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je Christian Schmidt nametnuo 2. oktobra prošle godine.

Schmidt je ove nametnute odluke opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade FBiH i omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije