Na sjednici PIK-a raspravlja se o pitanjima državne imovine

Radiosarajevo.ba
Na sjednici PIK-a raspravlja se o pitanjima državne imovine

Portparol OHR-a Frano Marojević izjavio je da su u dosadašnjem dijelu sjednice Savjeta za provođenje mira (PIK) u Sarajevu politički direktori pitali lidere domaćih političkih partija dokle se stiglo sa ispunjavanjem pet plus dva uslova i cilja za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, sa posebnim akcentom na pitanju državne imovine.

"Trenutno domaći lideri iznose svoje stavove. Politički direktori su ih, takođe, pitali za stavove da se riješi problem, u vezi sa zakonima koji se odnose na Ceftu, te kada će biti riješeno pitanje imenovanja direktora Direkcije za evropske intergracije", rekao je Marojević.

On je naglasio da su politički direktori pozvali na reaktiviranje političkog dijaloga, koji će pomoći u rješavanju ključnih pitanja.

Marojević je naglasio da su se politički direktori interesovali i za fiskalnu situaciju.

Na sastanku Savjeta za provođenje mira sa predstavnicima političkih stranaka, koji je večeras počeo u Sarajevu, biće sagledana trenutna situacija u BiH, a težište će biti na kašnjenju u provođenju ključnih reformi, raspodjeli državne imovine, te pokretne i nepokretne vojne imovine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je prije sastanka, koji je počeo u 17.30 časova, da je BiH provela neke reforme i da je usvojeno za 50 odsto više zakona u odnosu na prošlu godinu.

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je ranije da nema nikakva posebna očekivanja od sjednice PIK-a, jer su se i ranije, kako je naveo, uglavnom završavale kominikeom kreiranim u OHR-u, u koje se unose lični obračuni u BiH.

Dodik je ocijenio da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i ukidanje funkcije visokog predstavnika i dodao da su političari u RS svjesni da ta odluka nije na njima, već na predstavnicima tog, kako je rekao, samoizabranog organa koji se zove Savjet za provođenje mira.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je ranije da od sjednice Savjeta za provođenje mira ne očekuje ništa posebno i dodao da ne vjeruje da će PIK biti zadovoljan stanjem u BiH.

"U odnosu na prošlu sjednicu, stanje je nešto i gore nego što je bilo. Da li će PIK usvojiti neke zaključke kojima će tražiti da nešto urade domaći političari ili će to zatražiti preko visokog predstavnika, ostaje da se vidi'', rekao je Tihić Srni.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira sjednicu nastavlja sutra, kada će se sastati sa članovima kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, a potom će iza zatvorenih vrata razmatrati napredak u ispunjavanjau uslova za tranziciju OHR-a, reformski program EU, te političku situaciju u BiH.

Zaključke dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira javnosti će sutra na konferenciji za novinare predstaviti visoki predstavnik u BiH, dok će supervizor za Brčko Rafi Gregorijan govoriti o superviziji u distriktu.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije