Na 'siledžijski konkurs' prijavilo se 28 ljudi

Radiosarajevo.ba
Na 'siledžijski konkurs' prijavilo se 28 ljudi

Sjećate se bizarnog oglasa za posao u Državnoj službi za žalbe, u kojem je jedan od uslova bio da je protiv kandidata prestala pravna posljedica za krivično djelo nasilja u porodici, što će reći da je prvo morao počiniti nasilje!
 
Ukupno 28 kandidata se prijavilo na ovaj konkurs, a Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, kaže da su prijave pristigle te upućene prema nezavisnoj komisiji, koja će obaviti postupak odabira kandidata.
 
Na pitanje da li ima išta sporno s obzirom na opšti uslov koji je tražen, a koji glasi "da je prema kandidatu prestala pravna posljedica presude za krivično djelo nasilja u porodici, izrečene pravosnažnom sudskom presudom, u skladu s krivičnim zakonima", Kutleša kaže da je sve po zakonu.
 
"Sve je urađeno po zakonu i taj član nismo mogli zaobići. Takva je odredba zakona i ne možemo drugačije. Zakon je malo nesretno interpretiran, ali to je tako", kazao je Kutleša.
 
Kako smo provjerili, u Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH u članu 22, koji govori o opštim uslovima za postavljanje državnog službenika, pored uslova da je stariji od 18 godina, da je državljanin BiH itd. stoji i sporna formulacija da je prestala posljedica presude za krivično djelo nasilja u porodici, prenose Nezavisne.
 
Petar Kunić, profesor Upravnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci, kaže da takva formulacija nije uobičajna i ne treba da se stavlja u zakon.
 
"To je jako osjetljivo sa stanovišta diskriminacije. Ta formulacija se nije smjela uvrstiti u zakon i zaista ne znam zbog čega je to tako jer nisam učestvovao u izradi tog zakona", kazao je Kunić.
 
On naglašava da pored toga ima još spornih formulacija u zakonima koji tretiraju rad i zapošljavanje, ali da ne postoji volja u BiH da se to unapređuje i da idemo u korak s evropskim praksama.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije