Na Rakitnici se grade dvije male hidroelektrane

Radiosarajevo.ba
Na Rakitnici se grade dvije male hidroelektrane

Foto: Bistrobih.ba

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje malih hidroelektrane (MHE) „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, privrednom društvu „Pionir Energy RS“ d.o.o. Višegrad.

Entitetska Komisija za koncesije je konstatovala da je po Javnom pozivu za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, pristigla samo jedna ponuda i to ponuđača „Pionir Energy RS“, te da je ponuđač dostavio kompletnu dokumentaciju koja je bila uslov učešća na raspisanom javnom pozivu.

Za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ procijenjena vrijednost investicije će iznositi 2,6 miliona KM, po svakoj MHE, navode iz Vlade RS-a.

Predviđeni koncesioni period od trideset godina, javlja Fena, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji, određen je na osnovu Studije ekonomske opravdanosti dodjele koncesije za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, a koju je odobrila Komisija za koncesije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva ovlašteno je da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji, kojim će se bliže urediti koncesioni odnos, te je obavezno da zaključeni ugovor o koncesiji dostavi Komisiji za koncesije, radi provjere rada koncesionara „Pionir Energy RS“.

Brojna eko-udruženja i aktivisti koji se bore za zaštitu prirode protiv su hidrocentrala na bh. rijekama. Upozoravaju da će štete od ovakvih projekata biti nesagledive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije