Na proljeće novo deminiranje

Radiosarajevo.ba
Na proljeće novo deminiranje

Ugovor između Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja za borbu potiv mina "STOP Mines" Pale o izvođenju projekta "Podrška strategiji protivminskih akcija", vrijedan 1,3 miliona eura, potpisan je u petak.

Evropska unija je preuzela obavezu da za izvođenje operacija humanitarnog deminiranja iz IPA fondova izdvoji 1,12 miliona eura. 

Razlika obaveznog sufinansiranja od 175.000 eura bit će osigurana u budžetima lokalnih zajednica, partnera u realizaciji ovog projekta. Poseban akcent u projektu stavljen je na povezivanje protivminskih akcija i razvoja u lokalnim zajednicama. 

Radovi su planirani na 60 lokacija na sumnjivim rizičnim površinama širom BiH. Za izvođenje kompletnog projekta planirano je angažovanje 30 deminera raspodijeljenih u tri tima, uz angažovanje dvije mašine za deminiranje i specijalno obučenih pasa za pronalaženje mina. 

Operacije na terenu u okviru novog projekta započet će na proljeće 2013. godine, čim se steknu uvjeti  za izvođenje radova deminiranja. Sve zadatke za deminiranje određuje Centar za uklanjanje mina u BiH, prema listama prioriteta. 

Predviđeno je da projekt traje dvadeset mjeseci, koliko je neophodno za kompletno izvođenje svih planiranih aktivnosti. 

"STOP Mines" je do sada uspješno završio tri projekta koje je finansirala Evropska unija, ukupne vrijednosti oko pet  miliona eura. U sklopu prethodna tri projekta ukupno je deminirano oko 6,2 miliona m2 rizičnih površina, na 162 lokacije, u 45 općina na teritoriji oba entiteta i Brčko Distrikta BiH. 

U sklopa prethodnih projekata nabavljena je i vrlo vrijedna oprema za humanitarno deminiranje, saopćeno je iz Udruženja "STOP Mines".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije