Na Prenju spašena planinarka koju je ugrizao poskok

Radiosarajevo.ba
Na Prenju spašena planinarka koju je ugrizao poskok
Facebook / HGSS Mostar
Danas je na bh. planini Prenj zajedničkom akcijom spašena planinarka koju je ugrizao poskok.

Naime, stanica HGSS Čitluk-Međugor je u 13 sati zaprimila poziv od člana HGSS Dubrovnik, da se nalazi sa kolegicom na planini Prenj i da je kolegicu, hrvatsku državljanku, ugrizao poskok na planinskoj stazi prema vrhu Lupoglav.

Odmah je upućen poziv prema stanicama HGSS Mostar i GSS Jablanica, čiji su članovi u kratkom roku izašli na teren. Usljedio je zatim hitni zahtjev prema Federalnoj upravi civilne zaštite za angažiranje helikoptera Oružanih snaga koji je uspješno realiziran nakon intervencije direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

U međuvremenu, spasilački timovi GSSuBiH locirali su nastradalu planinarku, obavili pregled, imobilizaciju i transportirali je do improviziranog heliodroma na platou napuštenog sela Grabovčići na obroncima planine Prenj.

U 17:03 sati planinarka je predata u helikopter Oružanih snaga BiH uz pratnju liječnice GSSuBiH koji je transportirao povrijeđenu u bolnicu Južni logor.

Lječnik GSS Mostar dr. Edib Muftić obšao je pacijenticu i upoznao se sa njenim stanjem koje je stabilno. Liječnički tim je spremno dočekao povrijeđenu planinarku.

Pročelnici stanica HGSS Mostar Oliver Dujmović, HGSS Čitluk Žarko Pehar, GSS Jablanica Sabahudin Spahović su uspješno koordinirali ovu složenu spasilačku operaciju u kojoj je sudjelovalo više od 25 osobai helikopter OSBiH i koja je uspješno okončana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije