Na području Perućca pronađeno nekoliko skeletnih ostataka

Radiosarajevo.ba
Na području Perućca pronađeno nekoliko skeletnih ostataka

I danas je nastavljena pretraga obalnog pojasa jezera Perućac u potrazi za skeletnim ostacima žrtava rata u BiH 1992.-1995.

Na lokalitetu Šejdinovići, koji pripada opštini Srebrenica, locirano je više posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Višegrada, koji su potom bačeni u rijeku Drinu, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Do sada su posmrtni ostaci na obali jezera Perućac pronađeni na 16 različitih lokacija.

Iz Instituta za nestale osobe BiH upućen je zahtjev Tužilaštvu BiH za određivanje datuma ekshumacije pronađenih posmrtnih ostataka, a u Institutu čekuju da bi se sa ekshumacijom moglo početi naredne sedmice.

"Pretraživanje obala Perućca će biti nastavljeno i u narednim danima, sve dok je nivo vode snižen za neka dva do četiri metra, ovisno o lokalitetima. Sigurno je da će se pretraživanje ovog lokaliteta vršiti duži vremenski period. Pomoć pri pretraživanju pružilo je 30-ak vatrogasaca, zajedno sa istražiteljima Instituta za nestale osobe BiH", kazala je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije