Na Ozrenu novočetnici odali počast Draži Mihailoviću

Radiosarajevo.ba
Na Ozrenu novočetnici odali počast Draži Mihailoviću

Smotrom pripadnika Ravnogorskog pokreta Republike Srpske (RS) i polaganjem cvijeća na spomenik generalu Draži Mihailoviću danas je u Petrovu na Ozrenu obilježena sedmadeseta godišnjica od dana kada je 21. aprila 1941. godine "prvi gerilac Evrope" na tom mjestu odlučno odbio da prizna kapitulacaju tadašnje jugoslovenske vojske, javlja Srna.
 
Predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Jovo Vukeljić izjavio je da će ravnogorci istrajati u organizovanju i jačanju svoje organizacije.
 
"To nije posao od koga možemo odustati, jer bi to bilo odustajanje od istine, a na to nemamo pravo", rekao je Vukeljić i dodao da su programski ciljevi pokreta širenje i jačanje čovjekoljublja, stvaranje svijesti o potrebi očuvanja srpskog naroda i otadžbine, njegovanje sjećanja na Dražu Mihailovića i zalaganje za statusno izjednačavanje pripadnika NOR-a i Ravnogorskog pokreta.
 
Spomen-ploča generalu Draži Mihailoviću, odnosno Ravnogorskom pokretu, u znak sjećanja na 21. april 1941. godine postavljena je na Lužanjku, visoravni na Ozrenu, 23. aprila 2005. godine.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije