Na oglas za prijem novih vojnika prijavilo se 3.200 osoba

Radiosarajevo.ba
Na oglas za prijem novih vojnika prijavilo se 3.200 osoba

Početkom avgusta 2013. godine je raspisan još jedan oglas za prijem novih vojnika u Oružane snage BiH (OS BiH). Riječ je o XIV. i XV. klasi, tj. ukupno 360 pozicija i dio je planskog i redovitog zanavljanja dijela vojničkog sastava kome se, zbog godina starosti, u narednom razdoblju mora prekinuti djelatna vojna služba (DVS) u OS BiH.

Oglas je raspisan za vojničke pozicije u većini rodova i službi u različitim postrojbama i lokacijama OS BiH. Kao i do sada, na oglas se mogu javiti mlade građanke i građani, državljani BiH sa završenom srednjom stručnom spremom (viši stupanj obrazovanja neće biti uziman u obzir), koji nisu mlađi/e od osamnaest godina niti će na dan prijema u OS BiH biti stariji od 27 godina.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine kažu da sve veću zainteresiranost za vojnički poziv pokazuju građanke, a što se podudara sa potrebom i namjerom da se poveća i osigura odgovarajući postotak pripadnica OS BiH.

Na Javni oglas za prijem vojnika u OS BiH prijavilo se 3281 osoba, od čega 2991 kandidat i 290 kandidatkinja.

S obzirom da je riječ o već šestom Javnom oglasu proces selekcije je poboljšavan i sve je efikasniji tako da se pokazana znanja, vještine i psiho-fizičke sposobnosti kandidata provjeravaju i vrednuju profesionalno i na korektan način.

Zato se od svih prijavljenih kandidata očekuje da dođu maksimalno psiho-fizički spremni i skoncentrirani na provođenje provjera i postizanje što boljih rezultata. Svi rezultati se vrednuju i rangiraju, a traženi broj najbolje rangiranih kandidata će se uputiti na temeljnu vojničku obuku.

Oni koji završe obuku će imati privilegiju biti primljeni u OS BiH i pritom izvršavati velik broj različitih, interesantnih i zahtjevnih zadataka, konstantno se obučavati, usavršavati i napredovati u službi.

Svi kandidati čije su prijave ispravne bit će, od septembra do novembra 2013.godine, po grupama pozivani u središta za novačenje i tranziciju (Sarajevo-Rajlovac, Banja Luka, Čapljina ili Tuzla) na određena testiranja i provjere (fizičke provjere i test općeg znanja). Najbolje rangirani kandidati će biti upućeni na odgovarajuće liječničke preglede i sigurnosne provjere. Oni koji uspješno prođu i ove faze provjera, okvirno krajem prvog kvartala 2014. godine, bit će upućeni na tromjesečnu temeljnu vojničku obuku u Središte za temeljnu obuku u Pazarić i činit će XIV. klasu od 250 polaznika. Po završetku obuke kandidati će, u drugoj polovini 2014.godine, biti primljeni u DVS. Na isti način će, nakon XIV. klase, biti odabrana, obučena i primljena u DVS i XV. klasa od 110 polaznika.

Trenutno se vrši razvrstavanje prijava i pripreme za testiranje kandidata i kandidatkinja. Testiranje kandidata i kandidatkinja čije prijave su pravovremene i kompletne započet će 23.09.2013. godine i trajat će do 22.11.2013. godine.

Pozivanje kandidata i kandidatkinja vršit će se pismenim pozivom po rasporedu Regionalnih središta za novačenje i tranziciju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije