Čović, Zvizdić, Novalić, Wigemark i Preda o drugoj godišnjici SSP-a

Radiosarajevo.ba
Čović, Zvizdić, Novalić, Wigemark i Preda o drugoj godišnjici SSP-a
U Sarajevu će sutra biti održana konferencija posvećena drugoj godišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije, na kojoj će učestvovati veliki broj zvaničnika.

Organizator konferencije je Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Podijeljena u četiri sesije, konferencija će biti prilika da najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i EU razmijene stavove i mišljenja o procesu europskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju naše zemlje, o ostvarenom napretku BiH nakon stupanja na snagu SSP-a, o ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OEBS-a u BiH i Delegacije EU u BiH, otvorit će predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, nakon kojeg će se učesnicima konferencije obratiti predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark, kao i šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Jonathan Moore.

U radu konferencije učestvovat će i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Učesnicima skupa obratit će se i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

U okviru posljednje sesije, o europskim perspektivama naše zemlje govorit će predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda, te specijalni savjetnik komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije