Na Klinici za plastičnu hirurgiju KCUS-a rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom

Fena
Na Klinici za plastičnu hirurgiju KCUS-a rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom
Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a rade se izuzetno složeni operativni zahvati, a jedan od najkompliciranijih jeste rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom s prednjeg trbušnog zida.

Kako je kazala šefica Klinike doc. dr. Sanela Salihagić, razvoj postonkološke rekonstrukcije dojke, koja je  postala značajan faktor u ukupnoj rehabilitaciji pacijentica s karcinomom, jedan je od prioritetnih planova te klinike.

"Težište stavljamo na postizanje zadovoljavajućih estetskih kriterija i kontinuirano unapređenje hirurških tehnika, što postaje standardni princip koji je prihvaćen svuda u svijetu i standard kojem i mi težimo godinama, kroz usvršavanje znanja naših specijalista i primjenu najboljih hirurških tehnika. Postonkološka rekonstrukcija dojke dijeli se na dva značajna aspekta, odnosno rekonstrukcija dojke primjenom silikonskih implantata i ekspandera i rekonstrukcija autolognim tkivom", kaže doc. Salihagić.

Naglašava da odabir bilo koje od tehnika podrazumijeva razgovor s pacijenticom, prezentiranje najoptimalnijih opcija i selekciju operativnog modaliteta, zavisno od želja pacijentica.

Rekonstrukcija dojke primjenom silikonskih implantata je obično dvofazni operativni zahvat, u kojem se u prvom aktu na mjestu odstranjene dojke implantira ekspander, te nakon postizanja odgovarajućeg volumena, dojka se rekonstruiše silikonskim implantatom.

U slučajevima tzv. subkutane mastektomije, odnosno odstranjenja tkiva dojke zahvaćenog tumorskim procesom, rekonstrukcija se odmah može načiniti silikonskim implantatom, uz preporučenu primjenu acelularnog dermalnog matriksa i BioCer ili titanijumskih mrežica za ojačavanje mekotkivnog pokrova dojke. Pokrov silikonskom implantatu se može obezbijediti i putem mišića grudnog koža (Latissimus dorsi), ali primjena mrežica ili dermalnog matriksa smanjuje dužinu postoperativnog oporavka i daje estetski superiorniji rezultat.

"Pacijentice se često odlučuju i za simetrizaciju druge dojke, pa čak i profilaktičku mastektomiju na drugoj strani radi prevencije pojave karcinoma i na drugoj dojci. Rezultati su s estetskog aspekta odlični, što značajno utječe na psihološki oporavak", navodi doc. Salihagić.

I doktor Adnan Zećo je potvrdio da rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom s prednjeg trbušnog zida spada u najkompliciranije operacije iz domena plastične hirurgije.

"Možemo slobodno reći da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uz Klinički centar Ljubljana jedina ustanova u regionu, gdje ljekari samostalno rade ove vrste operativnih zahvata. U dva navrata boravili smo u Sloveniji na edukaciji gdje smo zahvaljujući kolegama iz Slovenije, prije svih prof. dr. Urošu Ahčanu, osposobljeni za rekonstrukciju dojke DIEP flapom. Potrebno je animirati žene, a također ih informirati da operaciju rekonstrukcije mogu da dobiju istovremeno kada se i dojka zahvaćena tumorskim procesom odstranjuje, te da nakon toga mogu da budu tretirani od onkologa (zračenje ili hemoterapija) bez posljedica po zdravlje", kazao je dr. Zećo.

Rekonstrukcija autolognim tkivom dojke obuhvata mikrohirurške tehnike s promjenom perforativnih režnjeva: DIEP režanj, SIEA režanj, TRAM režanj, koji se baziraju na epigastričnim krvnim sudovima i njihovim perforatorima, te S-GAP i I-GAP režnjevima koji su bazirani na glutealnim krvnim sudovima. Princip ovog tipa rekonstrukcije je direktno šivanje (anastomoza) krvnih sudova perforativnog mikrovaskularnog režnja s recipijentnim krvnim sudovima na grudnom košu. Ti zahvati također često zahtijevaju simetrizaciju druge dojke. Ovo su mikrohirurške tehnike rekonstrukcije dojke i spadaju u najsavremenije u svijetu.

Doktor Goran Obradović kaže da je želja ljekara Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a da se žene malo više animiraju, budući da je procent žena koje rekonstruišu dojku nakon odstranjivanja još jako mali, vjerovatno iz neznanja da ovu operaciju mogu dobiti putem zdravstvenog osiguranja, dakle besplatno.

"Rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom stomaka je zahvat koji je danas najpopularniji u svijetu. Operativni zahvat izvodi se na način da se od viška tkiva sa stomaka formira dojka. Na ovaj način pacijentica dobija novu dojku koja izgleda prirodno, povećavanjem tjelesne težine i dojka se povećava i suprotno, dok istovremeno se rješava viška kože i masnog tkiva s prednjeg trbušnog zid", dodaje Obradović.

Kako kažu u KCUS-u, Klinika za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju ima educiran tim za bilo koji tip rekonstrukcije dojke, te se radi daljeg educiranja ljekara i osoblja na ovoj klinici rade redovne edukacije, a u pripremi je i Simpozij postonkološke rekonstrukcije dojke, koji će biti održan 28. oktobra  na KCUS-u.

"Cilj Simpozija je okupljanje eminentnih stručnjaka iz regiona, animiranje javnosti i podizanje svijesti pacijentica putem medija i njihovih udruženja o tom značajnom aspektu njihove rehabiltacije. Također, želimo pokrenuti proces mogućnosti finansiranja nabavke silikonskih implantata i ekspandera putem zdravstvenog osiguranja, jer u Kantonu Sarajevo taj problem još nije riješen. Rekontrukcija autolognim tkivom je besplatna", poručuju sagovornici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije