Na Gradskoj deponiji pronađeni fragmenti šake

Radiosarajevo.ba
Na Gradskoj deponiji pronađeni fragmenti šake

U četvrtak su na Gradskoj deponiji u Sarajevu, na kojoj se od 22. jula vrše ekshumacioni radovi, pronađeni fragmenti šake, potvrdio je za Oslobodjenje.ba predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Milutin Mišić.

"Kako se približavamo centru lokacije, za koju nam je rečeno da sadrži posmrtne ostatke više osoba, očekujemo da će ovakvih rezultata narednih dana biti još", kaže Mišić, napominjući da je posao koji se tu obavlja, nakon 47 dana probnog kopanja, vrlo težak.

"Ne zaboravite da se vrši prosijavanje zemlje, u pitanju je ogromna količina smeća koju treba pregledati, ističe Mišić, ne skrivajući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Komunalnim javnim preduzećem Rad: "Nije to očekivana saradnja", tvrdi Mišić, objašnjavajući da je na adresu direktora Rada Selima Babića upućeno nekoliko dopisa.

"Nismo dobili odgovor", kaže Mišić, navodeći da je najveći problem izbio zbog toga što izvođači radova moraju ručno nositi naftu i ostalo gorivo.

"Uprkos intervencijama, ne dozvoljava im se pristup parkingu. Time se otežava proces, a riječ je o području koje je samo 50 metara udaljeno od mjesta nad kojim Tužilaštvo BiH vrši nadzor. To sam naveo i u analizi za Tužilaštvo", objašnjava Mišić, ne skrivajući ni nezadovoljstvo odnosom predstavnika Tužilaštva prema radovima na deponiji.

Mišić napominje da bi Tužilaštvo, čiji je predstavnik rukovodilac radova, trebalo da se tako i postavi, što se ne dešava: "Mi smo zatražili potpuniju saradnju", otkriva Mišić, dodajući da iz Tužilaštva stalno dolaze drugi ljudi.

"Gotovo svaka tri dana je neko novi", tvrdi direktor Mišić.

Selim Babić, generalni direktor KJKP Rad, na godišnjem je odmoru, a Enes Filipović, finansijski direktor koji ga zamjenjuje, iznenađen je Mišićevim tvrdnjama.

"Nikakav dopis nama nije stigao. Jedino je moguće da je nešto upućeno direktno na mail generalnog direktora. Sve što su izvođači radova od nas tražili, to su i dobili. Nisam čuo ni za kakve probleme", ističe Filipović, a demantuje i tvrdnju o ručnom nošenju goriva.

"Gorivo se transportuje vozilom izvođača, uz patnju SIPA, no, to vozilo ne može ostati na parkingu. Iz više razloga tu ne može stajati ni bilo čije vozilo", kaže Filipović, te dodaje da su još prije probnih kopanja izvođači upozoreni na pravila rada na deponiji.

"Ne interesuje nas koliko će trajati radovi, ali zahtijevamo oprez kako bi se spriječila nesreća. Izvođači su dužni deponiju ostaviti u prvobitnom stanju", podsjeća Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije