Na godišnjicu smrti Alekse Šantića u Mostaru organiziraju skup podrške SPC u CG

Radiosarajevo.ba
Na godišnjicu smrti Alekse Šantića u Mostaru organiziraju skup podrške SPC u CG
Foto: Bljesak.info / Spomenik Šantiću u Mostaru

Dešavanja u Crnoj Gori polako se, ali sigurno, prelijevaju i na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon skupova "podrške narodu Crne Gore" i "pravoslavnoj braći" u Istočnom Sarajevu, Trnovu, na Palama, na Sokocu, Trebinju i drugim dijelovima bh. etniteta RS, danas će prvo takvo okupljanje biti održano i u Federaciji BiH, tačnije u Mostaru, i to na dan smrti velikog bosanskohercegovačkog, mostarskog pjesnika Alekse Šantića!

Naime, Srpska pravoslavna crkva u Mostaru u nedjelju 2. februara organizira “Šantićevu svetosavsku litiju“ podrške Crkvi Božijoj u Crnoj Gori.

Prema riječima paroha mostarskog Radivoja Krulja litija se organizira povodom praznika Svetog Save i godišnjice smrti velikog mostarskog pjesnika.

“Ovom molitvenom litijom dajemo svoj mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihov pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Pozivamo vjernike da nam se pridruže i da pokažemo jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili“, kazao je Krulj, javlja portal Preokret.

Litija kreće ispred Stare crkve na Bjelušinama i kretat će se do spomenika Alekse Šantića na istoimenom mostarskom groblju gdje će biti održan pomen velikom pjesniku i održan recital u njegovu čast.

"Litije podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori održavaju se u mnogim gradovima gdje žive Srbi", prenijeli su portali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije