Na Europski dan prava pacijenata šator ispred Vlade KS

0
Fena / Radiosarajevo.ba
Na Europski dan prava pacijenata šator ispred Vlade KS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Performansom upozoreno na loše stanje u zdravstvu

Na Europski dan prava pacijenata, u Sarajevu i Banja Luci će istovremeno biti održana dva ulična performansa tokom kojih će biti prikazane svakodnevne situacije sa kojima se pacijenti suočavaju u zdravstvenim ustanovama u BiH.

Na Trgu djece Sarajeva 1 preko puta zgrade Vlade Kantona Sarajevo postavljen je šator i štrik na kojem su zakačeni dokumenti

Građani danas imaju priliku da ispričaju javno svoja iskustva ili da upute pisane poruke zdravstvenim radnicima.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Europski dan prava pacijenata 18. april obilježava se od 2007. godine u Europi.

Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva "Kap" izjavila je da godinama na razne načine upozoravaju na jako loše javno zdravstvo čije su žrtve pacijenti koji gube, ne samo zdravlje već i živote.

"Cilj nam je da se poštuje Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH koji je savršen, ali je problem u neprovođenju tog zakona", istakla je Spahić.

Dodala je da su zajedno s udruženjem Stop-Mobbing iz Trebinja prikupili 2.000 potpisa koje su predali Fedralnom ministarstvu zdravstva u decembru 2021. sa zahtjevom da zdravstvene ustanova budu otvorene za pacijente.

Spahić je potcrtala da je zbog zatvorenosti zdravstvenih ustanova došlo do epidemije maligniteta i drugih bolesti, a kao rezultat potpune zapuštenosi pacijenata.

Perfomans su izveli mladi glumci, a tokom polusatne predstave emitovane su i video ispovijesti pacijenata koje su snimljene u sklopu projekta "Korupcija u zdravstvu - virus za koji ima lijek".

Prava pacijenata u Europi utemeljena su Rimskom poveljom koja je potpisana 2002. godine u Briselu kada je ovaj dokument postao osnova za reformu zdravstva u europskim zemljama.

Prema Rimskoj povelji, svako ima pravo na pristup zdravstvenim uslugama, pristup svim informacijama koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje, pravo na dostupnost zdravstvenih usluga, pravo na aktivno učešće u odlukama o vlastitom zdravlju, slobodan izbor postupaka i zahvata, izbor pružatelja zdravstvenih usluga te pravo na privatnost i povjerljivost ličnih podataka pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije