Na dnevnom redu smjena predsjednika FBiH

Radiosarajevo.ba
Na dnevnom redu smjena predsjednika FBiH

U Sarajevu će u petak biti održana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem će dnevnom redu biti prijedlog za pokretanje procedure u Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira
Škaljić je još za 24. i 25. juli, za kada je sazvana i sjednica Predstavničkog doma, najavio da će s dnevnog reda biti povučene sve tačke čiji predlagač izostane, bilo da je u pitanju Vlada ili pojedinac. Za dnevni red su inače predviđeni i zakoni čiji su predlagači iz SDA

To su danas na pres-konferenciji izjavili predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović i Predstavničkog doma Fehim Škaljić. Pozivajući se na pravilo potrebne dvotrećinske većine jednog doma za pokretanje procedure te uvjereni da će većina u Domu naroda biti saglasna za takav prijedlog, najavljuju da će zahtjev Ustavnom sudu biti i formalno upućen nakon toga, u ponedjeljak. 

Šta s Mirsadom Kebom?

Kao ustavno uporište za  smjenu Budimira, naveli su da on nije osoba dostojna daljnjeg obavljanja sadašnje visoke funkciju jer nije pokazao ni minimum odgovornosti niti podnio predlaganu mu ostavku nakon što je na političkoj sceni došlo do prekompozicije vlasti i formiranja nove parlamentarne većine u FBiH nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije.

Vidović i Škaljić nisu pojasnili kako će se u formalnom smislu dalje odvijati stvari s  Kebom u situaciji kad su Škaljićev SBBBiH i Vidovićev HDZBiH u novoj koaliciji (zajedno sa SDP-om i HDZ1990), a Kebina SDA izbačena iz vlasti

Jedan od potpredsjednika je Mirsad Kebo, kadar Stranke demokratske akcije, koja je u prekompoziciji ostala bez dugogodišnje vladajuće pozicije, ali Škaljić je na pres-konferenciji rekao da protiv njega ne treba pokretati proceduru kod Ustavnog suda FBiH, jer je "rekao da će poštovati volju nove parlamentarne većine".

Rečenica iz Kebinog saopćenja od 16. juna, na koju se u tom smislu pozvao Škaljić, glasi: "Povodom aktuelne političke situacije, u skladu sa svojom ustavnom pozicijom i prije svega odgovornošću kao legalist, podržavam opće ustavno i parlamentarno pravo političkih stranaka u Parlamentu FBiH da ostvaruju koalicije i imaju vladu koja je odgovorna da provede njen program".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije