Na Bjelašnici jutros 11°C: Objavljena prognoza do četvrtka - evo kad stižu vreline i 40 stepeni

0
Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici jutros 11°C: Objavljena prognoza do četvrtka - evo kad stižu vreline i 40 stepeni
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Jutros je u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Za područje cijele Bosne i Hercegovine upaljen je žuti meteoalarm, a upozorenje glasi: "Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 11; Ivan Sedlo 14; Sarajevo 16; Bugojno 17; Široki Brijeg, Zenica 19; Tuzla 20; Bihać 21; Neum 25; Mostar 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bioprognoza: Stabilni atmosferski uvjeti u cijeloj zemlji uvjetovat će povoljne biometeorološke prilike. Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, sa porastom temperatura su kod osjetljivih osoba moguće umjerene tegobe u vidu umora, dekoncentracije i malaksalosti. Prilikom boravka na otvorenom, poželjno je djelimično reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i izbjegavati duže izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa.

Danas će u Bosni prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje. U prvom dijelu dana lokalno slab pljusak je moguć ponegdje na sjeverozapadu Bosne. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 28 do 34, na jugu zemlje do 38 °C. U Sarajevu jutro i dio prijepodneva pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura oko 30 °C.

U ponedjeljak sunčano i vruće. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 °C.

Medvjed uništio pčelinjak kod Pala: Vlada RS-a odobrila lovcima da ga ubiju

Medvjed uništio pčelinjak kod Pala: Vlada RS-a odobrila lovcima da ga ubiju

U utorak sunčano i vruće. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

U srijedu sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U četvrtak sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti lokalne pljuskove prema kraju dana. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije