Na birou ste?

Radiosarajevo.ba
Na birou ste?

Dva poziva za poticaje zapošljavanju objavilo je jučer Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Radi se o javnom pozivu poslodavcima za sudjelovanje na projektu sufinansiranja zapošljavanja, te javnom pozivu nezaposlenim osobama za prijavu na program samozapošljavanja, prenosi ekapija.ba.

Pozivom je predviđeno da prednost u sufinansiranju imaju nezaposlene osobe kojima prestane pravo na primanje gotovinskih transfera, registrovane na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH. Radi se o osobama sa onesposobljenjem (ratne vojne, civilne žrtve rata), demobilizirani borci, nezaposlene osobe koje spadaju u ugrožene kategorije registrovane na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH, koje su teško zapošljive.

U ovu kategoriju spadaju osobe nezaposlene duže od 12 mjeseci, osobe starosne dobi preko 40 godina, nezaposlene duže od tri mjeseca u kontinuitetu, socijalno ugrožene osobe – korisnici prava na stalnu novčanu pomoć, bivši štićenici domova za nezbrinutu djecu, starosne dobi do 30 godina, te žrtve nasilja, kao i osobe sa statusom člana domaćinstva u kojem nijedan član nije zaposlen. Tu su i osobe sa statusom samohranog roditelja, staratelja, hranitelja, te osobe sa statusom roditelja djeteta sa posebnim potrebama.

"Obaveza poslodavca je da osobu zaposli na period od najmanje 6 ili 12 mjeseci (potpiše ugovor o radu, te izvrši prijavu na obavezna osiguranja: mirovinsko- invalidsko, zdravstveno i od nezaposlenosti). Za tu namjenu predviđena su bespovratna financijska sredstva, i to u iznosu od 2.200,00 KM po osobi za ugovore na 12 mjeseci, odnosno 1.100,00 KM za ugovore na 6 mjeseci. Sve međusobne obaveze između finansijera i poslodavca će se regulirati Ugovorom o sufinanciranju zapošljavanja", navode iz Zavoda za zapošljavanje, prenosi ekapija.ba.

Što se tiče drugog poziva on se odnosi na dodjelu grant sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi ili malom biznisu, s ciljem potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i razvoju malih preduzeća iz kategorije osoba koje su navedene i u prothodnom pozivu.

"Samozapošljavanje u poljoprivredi ili malom biznisu podrazumijeva poticajna sredstva za registraciju poljoprivrednih gospodarstava ili malog biznisa za nezaposlene osobe koje imaju osnove pretpostavke za bavljenje istim. Nezaposlena osoba se obavezuje da će samostalnu djelatnost obavljati najmanje 12 mjeseci, izvršavati obaveze definirane odredbama Zakona o radu i izvršiti prijavu na obavezna osiguranja: mirovinsko-invalidsko, zdravstveno i od nezaposlenosti", navodi se u javnom pozivu. Za tu namjenu predviđena su bespovratna financijska sredstva, i to u iznosu od 2.200 KM po osobi.

Ministarstvo ovakve vrste poziva raspisuju se već nekoliko godina, a na pitanje koliko su do sada bili uspješni i koliko je osoba ostalo zaposleno kod poslodavca u Ministarstvu navode da je oko 46 posto osoba ostalo raditi i šest mjeseci duže nego što je bilo ugovorom predviđeno.

Ove se statitiske odnose i na program sufinanciranja zapošljavanja i na samozapošljavanje. 

Opširnije na ekapija.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije