Na Barama sahranjen istaknuti privrednik i naučnik Božidar Matić

Radiosarajevo.ba
Na Barama sahranjen istaknuti privrednik i naučnik Božidar Matić
U Sarajevu je danas sahranjen istaknuti privrednik, naučnik i dugogodišnji predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) akademik Božidar Matić.

Božidar Matić sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju Bare. Prije sahrane, na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je komemorativna sjednica.

ANUBiH pamti Matića kao dugogodišnjeg člana i predsjednika koji je dao značajan doprinos održivosti i razvoju ANUBiH u periodu nakon završetka agresije na RBiH.

Božidar Matić je rođen 1937. u Bogatiću, Srbija. Od 1941. godine bio je nastanjen u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu završio je u Visokom. Elektrotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu završio je 1960, a postdiplomski studij na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1963. (tema: Automatizacija tehnoloških procesa). Doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu 1971. i stekao zvanje doktora tehničkih nauka.

Kroz cijeli životni vijek, akademik Božidar Matić je bio vezan za Energoinvest, u kojem je radio od inženjera-pripravnika do generalnog direktora.

Također, dobitnik je više uglednih domaćih i stranih društvenih i profesionalnih priznanja, a nekoliko stranih univerziteta dodijelilo mu je zvanje doktora honoris causa (počasni doktor).

Od 1999. godine, Matić je obavljao funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH, a od 22. februara do 18. jula 2001. godine bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Preminuo je u Sarajevu u četvrtak, 12. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije