MVPBiH: Učinili smo sve što smo mogli

Radiosarajevo.ba
MVPBiH: Učinili smo sve što smo mogli

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uradilo je više nego što je moralo kako bi se izdavanje novih pasoša realiziralo na vrijeme, odnosno prije 1. oktobra, navedeno je u saopćenju MVP-a BiH upućenom javnosti zbog, kako je navedeno, pojedinih medijskih istupa koji impliciraju "podvalu" ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja jer biometrijske pasoške knjižice nisu poslane 15. septembra u BiH kako je najavljeno, piše Fena.

Iz MVP-a BiH tvrde da je ova institucija na vrijeme ispunila svoj dio obaveza iz Mape puta, ali da se MVPBiH u potpunosti stavio na raspolaganje da pomogne u procesu ispunjavanja preostalih obaveza, jer je ocijenio da je to iznimno važna stvar za sve građane BiH.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo je s njemačkom firmom Bundesdruckerei GmbH ugovor koji predviđa isporuku prvih biometrijskih pasoških knjižica 15. oktobra 2009. Očigledno je da bi, u tom slučaju, monitoring tim Evropske komisije koji će posjetiti BiH početkom oktobra ove godine konstatovao da nisu ispunjeni neki od ključnih uslova iz Mape puta i BiH ne bi dobila preporuku za ukidanje viznog režima sa zemljama EU", obrazloženo je u saopćenju.

Upravo iz tog razloga, stoji u saopćenju, Alkalaj je u razgovorima s menadžmentom firme Bundesdruckerei nastojao ubrzati slanje prve isporuke novih pasoša da bi se stvorili uslovi za pozitivnu preporuku Monitoring tima.

Prilikom razgovora, Alkalaj je dobio uvjeravanja da će Bundesdruckerei uraditi sve što je u njihovoj moći da prva isporuka bude realizirana između 15. i 20. septembra.

"Nakon intenzivne komunikacije, a u koju je bila uključena i mješovita Komisija BiH, odlučeno je da se ta prijateljska ponuda ipak ne prihvati, jer Bundesdruckerei do tada neće dobiti certifikat njemačkih organa za pošiljku. Preko Ambasade BiH u Berlinu prije desetak dana specimeni novih pasoša dostavljeni su Ministarstvu za civilne poslove BiH. Taj je posao, zahvaljujući MVP-u BiH, urađen na vrijeme i sada su nadležne institucije u stanju da na vrijeme obavijeste sve zemlje o izgledu novih bh. pasoša", navedeno je u saopćenju MVP-a BiH.

MVPBiH smatra tendencioznim pokušaj da se proaktivan nastup MVP-a BiH prikaže kao "podvala".

MVPBiH je, saopćeno je, začuđen nedostatkom novinarske radoznalosti koja se, u konkretnom slučaju, "ne proteže do ključnog pitanja: zašto ugovorom nije definirano da prva pošiljka pasoša stigne prije kraja septembra 2009?

"Da je to urađeno, ne bi ni bili potrebni dobronamjerni pokušaji MVP-a BiH da se pasoši dopreme ranije", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije