MVPBiH omogućio povratak u BiH pola naših građana tokom pandemije

Radiosarajevo.ba
MVPBiH omogućio povratak u BiH pola naših građana tokom pandemije
Foto: MVP BiH / Tim za krizne situacije MVP BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine omogućilo je povratak više od polovine građana koji su iskazali namjeru za povratak u domovinu tokom pandemijske krize COVID-19.

"Sumirajući preliminarne rezultate Štaba za krizne situacije MVP-a BiH, uspostavljenog prije dva mjeseca u odgovoru na globalnu pandemiju, konstatovano je da su uprkos izazovnom zdravstveno-epidemiološkom okruženju ali i kompleksnom političkom stanju, ostvareni više nego zadovoljavajući učinci u sferi funkcionisanja ministarstva u specifičnim okolnostima, koordinacije međunarodne pomoći te repatrijacije naših državljana iz inostranstva ali i stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u njihove matične zemlje", saopćeno je iz MVP.

Naglašeno je da je na otvorene kontakt linije koje su radile 24/7, samo u sjedištu odgovoreno na više hiljada upućenih mailova i telefonskih poziva.

Tim za krizne situacije uspio je organizovati povratak 1.210 naših državljana iz inostranstva od ukupno 2.134, koliko ih je izrazilo želju za povratak sa različitih destinacija u svijetu.

Istovremeno, navode, organizovano je i izmještanje 976 stranih državljana iz Bosne i Hercegovine.

"Poseban senzibilitet i napor iskazan je za naše najmlađe sugrađane, kojima je u nekoliko navrata omogućen avio i kopneni transfer u medicinske ustanove u inostranstvu", saopćili su iz MVP.

Dodaju da su svjesni da nisu mogli izaći u susret svim našim državljanima kojima je bila potrebna pomoć države, te da složen sistem odlučivanja i koordinacije u ovim haotičnim i nezabilježenim okolnostima nije dozvoljavao bolji sistemski pristup.

"Ipak, to se pokušalo nadomjestiti samoinicijativnim požrtvovanjem i humanosti naših uposlenika", ističu iz Ministarstva.

Napominju da su pojedini ambasadori tako bh. sugrađanima pružali gostoprimstvo u svojim domovima, solidarno novčano i materijalno im pomagali te bili konstantno na raspolaganju u cilju rješavanja njihovih statusnih pitanja i organizacije njihovih transfera ili pružanja raznih vidova podrške u ovim teškim vremenima.

Navode da su, paralelno s ovim, bili usmjereni na koordinaciju humanitarne podrške koja je putem bilateralne i međunarodne pomoći stizala u BiH, te omogućavanje nesmetanog zračnog prometa u skladu sa ograničenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije