MVP BiH radi na evakuaciji bh. građana iz Sirije

Radiosarajevo.ba
MVP BiH radi na evakuaciji bh. građana iz Sirije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) redovno prati dešavanja u Siriji i preduzima sve potrebne aktivnosti u cilju osiguranja nesmetanog zbrinjavanja i evakuacije građana BiH koji se obrate MVP-u putem diplomatsko-konzularne mreže -  kazala je u izjavi za Agenciju Fena savjetnica ministra vanjskih poslova BiH Danijela Babić.

Potvrdila je da je MVPBiH osiguralo privremeni smještaj i hranu za devetočlanu porodicu koja se danas javila bh. konzulatu u Istanbulu.

"Porodica će za nekoliko dana, a nakon obavljenih procedura, biti evakuisana u BiH. Riječ je o supružnicima i njihovo sedmero djece. Majka i djeca su državljani BiH, a suprug je državljanin Sirije", pojasnila je Babić.

Dodala je da je krajem juna u BiH evakuisana i šestočlana porodica koja se za pomoć obratila konzulatu u Istanbulu, a naredne sedmice u Istanbulu očekuju još jednu grupu bh. građana iz Sirije.

"Očekujemo devet osoba koje će MVPBiH evakuisati u BiH u što kraćem mogućem roku", kazala je Babić.

MVPBiH na ovaj način, dodala je, potvrđuje aktivnu ulogu u praćenju krize u Siriji i rješavanju problema bh. građana koji su zahvaćeni krizom, a za što je kreiran i poseban Krizni štab u MVP-u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije