BiH izdala više od 1.150 diplomatskih pasoša, evo i kome su oduzeti

Radiosarajevo.ba
BiH izdala više od 1.150 diplomatskih pasoša, evo i kome su oduzeti
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tokom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatski pasoši su poništeni, potvrdio je Srni načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva Nebojša Regoje.

On je istakao da trenutno niko nije u posjedu diplomatskog pasoša, a da mu to pravo ne pripada. Regoje je pojasnio da su zvaničnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji funkcioneri imaju pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

"U periodu od 2. marta 2015. godine do 3. marta ove godine ukupno su izdata 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a što uključuje sve kategorije nosilaca prava - trenutni zvaničnici i članovi njihovih porodica, diplomate u sjedištu Ministarstva inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih porodica", rekao je Regoje.

Nebojša Regoje - undefined

FOTO: Fena: Nebojša Regoje

Regoje je konstatovao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj lica i članova njihovih porodica prestaje pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša ili ističe period važenja.

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih funkcionera, ambasadora i drugih zvaničnika nije vratilo diplomatske pasoše u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste.

U odgovoru Vijeća ministara na pitanje samostalnog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta navedeno je da 37 lica "shodno pravilniku o izdavanju diplomatske isprave nema pravo na posjedovanje iste", te da je "organizaciona jedinica Ministarstva vanjskih poslova tokom sačinjavanja tabelarnog pregleda izvršila elektronsko poništenje pasoša".

Pored toga, iza imena i funkcije zvaničnika koji više nemaju pravo na diplomatski pasoš, navedeno je da "uvidom u raspoloživu dokumentaciju diplomatski pasoš nije vraćen, niti je fizički poništen". 

Arnaut je pitanja postavio 20. avgusta prošle godine, a Vijeće ministara BiH je odgovor dalo na sjednici održanoj 23. januara ove godine.

Spisak onih koji posjeduju diplomatski pasoš možete pogledati na OVOM linku. 

Ko je ostao bez pasoša: Od Vesne Švancer do Meddžide Kreso

Među 37 osoba koje nemaju pravo na diplomatski pasoš i kojima je on poništen najviše je bivših ambasadaora i članova njihovih porodica, odnosno supruga i djece. Također, tu su i bivši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, koji više ne obavljaju funkcije. Između ostalog, to su bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, bivši zamjenici ministra odbrane Emir Suljagić i Boris Jereinić, nekadašnji državni zastupnici Zaim Backović i Sadik Ahmetović...

Zanimljivo je da je tek kod sačinjavanja ovih tabela poništen i Vesni Švancer, bivšoj potpredsjedavajućoj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je osuđena za zloupotrebu položaja!

Bez diplomatskog pasoša ostali su i saradnici Dragana Čovića iz perioda dok je bio član Predsjedništva BiH - šefica kabineta Tonka Krešić-Gagro i savjetnik Igor Planinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije