Komemoracija Mustafi Mujezinoviću: Njegov iznenadni odlazak nenadoknadiv je gubitak

B. T.
Komemoracija Mustafi Mujezinoviću: Njegov iznenadni odlazak nenadoknadiv je gubitak
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Komemoracija Mustafi Mujezinoviću

Komemorativna sjednica povodom smrti Mustafe Mujezinovića, istaknutog bh. diplomate i političara (nekadašnji premijer FBiH i KS, op. a.) održana je danas u Sarajevskoj vijećnici.  Prisutni su bili brojni predstavnici, političkog, kulturnog i društvenog života BiH te diplomatskog kora. 

Kako je istaknuto, Mujezinović je tokom karijere bio veoma odgovoran na svim funkcijama koje je obavljao. Kao  premijer KS uvijek je imao vremena za svakoga.

Mustafa Resić, dugogodišnji saradnik i prijatelj Mujezinovića, istakao je u svom obraćanju prisutnima da je on imao hrabrost, nepokolebljivost, da je bio plemenit, obazriv... 

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, posebno je naglasio da je Mujezinović bio "narodni čovjek koji je govorio narodnim jezikom".

Kako je kazao, iako su neki njegovi projekti "dočekani na nož", sada se pokazuju opravdanim.

"Bio je stvarno dobar čovjek", kazao je Hadžibajrić.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, zahvalio je Mujezinoviću na svemu što je uradio za grad i državu. Rekao je da je za petak planirao događaj na kojem se Mujezinović trebao pojaviti kako bi mu bila uručena zahvalnic, ali da to nije dočekao.

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da je Mujezinović kroz cijeli radni vijek dao veliki doprinos razvoju BiH. "Njegov iznenadni odlazak nenadoknadiv je gubitak", kazao je Novalić.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kazala je da je Mujezinovićev odlazak veliki gubitak za BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, grad, porodicu... Rekla je da je bio čovjek koji se borio za boljitak.

Istakla je da je Mujezinović neumorno radio na tome da Povelja Kulina bana bude izložena u BiH te da je to njegov nezavršen projekt.

Mustafa Mujezinović rođen je 27. decembra 1954. godine u Sarajevu, a tokom karijere obavljao je niz važnih funkcija. 

Od 1994. do 1995. godine bio je načelnik općine Stari Grad, a od 1996. do 1998. godine bio je prvi premijer Kantona Sarajevo.  Obavljao je i funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine od 2009. do 2011. godine.

Diplomatske misije, kao ambasador BiH, obavljao je u više zemalja.

Dženaza-namaz Mustafi Mujezinoviću bit će klanjana sutra (srijeda) u Begovoj džamiji, a ukop će biti obavljen istog dana na Grlića brdu

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije