Mustafa i Zehra Alajmović prevarom zaradili skoro milion KM. Novac trošili i na video igrice

17
Radiosarajevo.ba
Mustafa i Zehra Alajmović prevarom zaradili skoro milion KM. Novac trošili i na video igrice
FOTO: Facebook / Mustafa i Zehra Alajmović

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović.

Podsjetimo, njih Tužilaštvo u Zenici tereti za krivična djela prevare i pranje novca, kao i produženog krivičnog djela porezne utaje.

U optužnici se terete da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.12.2021. godine u Brezi, zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako je direktor sarajevske firme utajio skoro 140.000 KM

Kako je direktor sarajevske firme utajio skoro 140.000 KM

"Veliki broj fizičkih i pravnih lica je na štetu svoje imovine uplatio određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PAYPAL račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila „Ko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Alajmović Zehre, te stipendija, zekata, kurbana i dr.", navodi se u optužnici.

Kako ih optužnica tereti, umjesto na liječenje Zehre Alejmović, novac su trošili u druge svrhe.

"U stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć", dodaje se.

Sjećate li se Senada Pehlivana iz videa kako prodaje diplomu? Oslobođen je svih optužbi

Sjećate li se Senada Pehlivana iz videa kako prodaje diplomu? Oslobođen je svih optužbi

Kako piše u optužnici, skrivali su ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi. Navodi se to da su znali da je taj novac pribavljen vršenjem krivičnog djela prevare.

U optužnici piše da su prevarom ukupno pridobili novčanu korist u iznosu od 948 hiljada KM.

"Od tog novca su na liječenje Alajmović Zehre i to u inostranstvu u R Hrvatskoj, utrošili novčani iznos od 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli, pa su time pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM", navodi se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije