Ambasador Murphy objavio snimak iz srca Sarajeva: 'Ovo je dobar dan za SAD i BiH'

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy objavio snimak iz srca Sarajeva: 'Ovo je dobar dan za SAD i BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Prije 30 godina, tačnije 4. jula 1994., Sjedinjene Američke Države službeno su otvorile svoju ambasadu u Bosni i Hercegovini.

Victor Jackovich, prvi američki ambasador u BiH, bio je ključan u olakšavanju američke uloge u mirovnim procesima tokom kritičnog razdoblja tranzicije i sukoba na Balkanu. Na linku OVDJE možete pogledati njegov govor iz 1994. na svečanosti otvaranja ambasade.

Kako je izjavio sadašnji ambasador Michael Murphy tokom svečanosti polaganja kamena temeljca za novu rezidenciju američkih ambasadora na mjestu prve ambasade u Alipašinoj ulici u Sarajevu, ambasada SAD-a ostaje posvećena Bosni i Hercegovini.

Dramatično nevrijeme u Italiji: Sve "zabijelilo" kao da pada snijeg, dijelovi zemlje paralisani

Dramatično nevrijeme u Italiji: Sve "zabijelilo" kao da pada snijeg, dijelovi zemlje paralisani

"Upravo sam imao zadovoljstvo položiti kamen temeljac nove rezidencije američkih ambasadora u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom srcu Sarajeva. Mada ja neću imati priliku ovdje stanovati, imaće je ambasadori koji će doći poslije mene. I oni će biti fokusirani na ono na šta sam ja bio fokusiran i na šta su bili fokusirani moji prethodnici zadnjih 30 godina. Na podršku suvereniteti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Na osiguravanje učinkovite, efiksane i odgovorne uprave na svim nivoima u BiH u korist građana.

I konačno, na pomoć zemlji da napreduje na putu integracija u evroatlantske institucije. Ovo je dobar dan za SAD. Malo kiše ne umanjuje naš današnji entuzijazam zbog ovog događaja i izgradnje koju ćemo uskoro započeti, a bit će dobar dan i za BiH jer SAD biti uz vas i uvijek", kazao je Murphy..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije