MUP RS-a zabranio protestnu šetnju nakon protesta u Banjoj Luci

Fena
MUP RS-a zabranio protestnu šetnju nakon protesta u Banjoj Luci
Arhiv / Dragan Čavić
Predstavnici Saveza za promjene saopćili su danas da su im iz policije RS-a zatražili da promjene trasu kretanja nakon protesta najavljenih za subotu 14.maja u banjalučkom parku.

Nakon sastanka u MUPRS-a, predsjednik NDP-a Dragan Čavić je u izjavi novinarima naveo da će protest opozicije biti u subotu u Parku „Mladen Stojanović“, a da će potom promijeniti trasu kretanja.

Planirali su da, nakon okupljanja i obraćanja u parku krenu pored zgrade Vlade prema Trgu Krajine, gdje će u isto vrijeme biti miting vlasti u RS-u, koji su također najavili kretanje prema Vladi RS-a, tako da bi se učesnici dva skupa morali „susresti“.

Rekao je da su im u entitetskoj policiji rekli „da oni imaju problem, jer je opozicija zakazala protest, a vlast nakon toga miting“.

Ustavno pravo građana je, kaže, da izraze svoj stav na protestima, ali MUPRS-a smatra da trasa koju su najavili može biti problematična, jer je i vlast najavila kretanje istim putem, samo iz suprotnog smjera.

"Osigurali smo video i audio snimanje skupa s više kamera, kako bi mogli da lociraju sve one koji bi bili ubačeni na naš skup ili zloupotrebe okupljanje na mirnim demonstracijama zbog stanja u društvu, što je izazvala vlast u RS-u", ustvrdio je Čavić uvjeren da će skup opozciije proteći mirno.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je „politički hir Milorada Dodika najava kontraprotesta, ali da opozicija neće da bude taoc njegove politike“.

"Ako opozicija želi jedna dan u godini da iskaže svoje nezadovoljstvo, da li je moguće da je politička moć jednog čovjeka tolika da policija sagne glavu na pitanje da li ste imali bezbjednosnu procjenu o tome šta znači organizacija kontraprotesta", rekao je Borenović.

Opozicionari su, kažu, učinili sve da okupljanje koje oni u subotu organizuju u Banjoj Luci protekne mirno, a ako se nekome nešto desi, za to će, tvrdi, biti odgovoran „isključivo Milorad Dodik, jer je sve zakomplikovao svojom suludom politikom i stavranjem bespotrebnih tenzija“.

Ne zna, tvrdi, šta je smisao kontraprotesta, dok za okupljanje opozcije navodi da će biti „praznik demokratije uz veliku podršku građana, jer ih ne mogu zaplašiti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije