MUP RS: Prijave glasača u Srebrenici su fiktivne

Radiosarajevo.ba
MUP RS: Prijave glasača u Srebrenici su fiktivne


Centar javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina odbacuje navode Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“
da entitetski MUP u Srebrenici otvoreno i sistemski diskiriminira građane nesrpske nacionalnosti, istaknuto je u pismenom odgovoru na pitanje koje smo još jučer sa portala Radiosarajevo.ba upućeno na adresu MUP-a Republike Srpske.

'Počelo policijsko zastrašivanje u Srebrenici'

Iz MCP-a je sugerirano je, nastavlja se, da se vrši analiza prijava i ponište one suprotne zakonu

U odgovoru je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (na čijem je čelu SNSD-ovac Sredoje Nović, op.a) je aktom od 11. marta obavijestio MUP RS da se u „praksi dešavaju česte zloupotrebe prilikom prijave prebivališta i boravišta od strane građana“.

Provjere fiktivnih prijava

Iz CJB Bijeljina nas, nadalje, podsjećaju na akt Centralne izborne komisije (CIK) BiH od 21. maja ove godine koji je zatražio od MUP-a RS da, „zbog postojanja javno ispoljenih sumnji u vjerodostojnost Centralnog biračkog spiska za opštinu Srebrenica, sagleda situaciju u smislu pojave 'fiktivnih' prijava prebivališta“. CIK očekuje da o svim zapažanjima u vezi navedenog bude blagovremeno informisan.


CJB Bijeljina (Foto: Pressrs.ba)

U skladu sa gore navedenim, bijeljinski CJB vrši provjeru mjesta prebivališta na području Srebrenice i u odgovoru nam dodaje da, stoga, „navodi koje je iznijelo u svom saopštenju Građanska inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' nisu tačni“.

Pojašnjavajući nam sporni slučaj, ističe se kako su policijski službenici PS Srebrenica 19. juna 2012. na terenu vršili provjeru da li lica koja su proteklom periodu prijavljena na području ove opštine, zaista žive tamo ili se radi o „fiktivnoj“ prijavi.

Poništenje dokumenata

„Prilikom provjere mjesta prebivališta J. D, koja se u u PS Srebrenici prijavila prije neke dvije sedmice, na lokaciji tj. kući čiji je vlasnik N. H. nije zatečen ni vlasnik, niti iko od stanara.

Pitanje prijave mjeste prebivališta je zakonski regulisano i prilikom prijave i odjave prebivališta ili boravišta državljani su dužni da daju tačne i istinite podatke; ako nadležni dođe do saznanja da je lice prijavilo prebivalište suprotno propisima, pokreće se odgovarajući postupak

Pri povratku sa te lokacije, policijski službenici su susreli drugo lice, H. Z. koji takođe živi u toj kući. Policijski službenik je upitao H. Z. da li na njegovoj adresi živi J. D. što je ovaj zanijekao i rekao da se radi o fiktivnoj prijavi.“

Ukoliko se utvrdi da je lice prilikom prijave prebivališta dalo netačne podatke, donosi se odgovarajuće rješenje kojim se predmetno prebivalište poništava. U odgovoru iz CJB Bijeljina rečeno nam je i da se, po pravosnažnosti rješenja, poništavaju i sva lična dokumenta izdata po osnovu ovog prebivališta, a protiv lica se podnosi prekršajna prijava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije