MUP RS: Broj saobraćajnih nesreća povećan za 7,5 posto

Radiosarajevo.ba
MUP RS: Broj saobraćajnih nesreća povećan za 7,5 posto
Foto: Facebook / Udes se dogodio u 15 sati kada je putničko vozilo Fiat sletjelo u provaliju

Uprkos brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima policije, broj saobraćajnih nezgoda u prvih 11 mjeseci u Republici Srpskoj je za 7,5 posto veći nego u istom periodu prošle godine, zaključeno je na redovnom godišnjem kolegiju ministra unutrašnjih poslova RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici proširenog koledijuma ministra unutrašnjih poslova RS-a konstatovano je i da je povećan broj stradalih u saobraćajnim nezgodama te da je u prvih 11 mjeseci smrtno stradalo 112 osoba, teže je povrijeđeno 576, dok je lakše povrijeđena 2.559 osoba.

Analiza pokazuje da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bili neprilagođena i nepropisana brzina kretanja u 19,6 posto slučajeva te nedržanje potrebnog odstojanja u 17,2 posto slučajeva.

"Stanje bezbjednosti na području RS je zadovoljavajuće", ocijenjeno je danas na proširenom kolegiju i konstatovano da je za prvih jedanaest mjeseci evidentirano za 12,1 posto manje krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine.

Na Proširenom kolegiju ministra analizirane su i aktivnosti koje se odnose na kretanje migranata te je konstatovano da su policijski službenici dosad pronašli oko 4.400 migrana koji su ilegalno prešli granicu BiH.

"Za deset mjeseci MUP RS je Tužilaštvu BiH podnijelo 35 izvještaja protiv 45 lica zbog osnova sumnje da su počinili 37 krivičnih djela krijumčarenje ljudi te je zaključeno da i u narednom periodu treba intezivirati aktivnosti policije u tom segmentu, kao i da MUP neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora", navodi se u saopćenju iz MUP-a RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije