MUP KS savjetuje građane kako da se zaštite od provalnika: "Lopov vas prati"

4
Radiosarajevo.ba
MUP KS savjetuje građane kako da se zaštite od provalnika: "Lopov vas prati"
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavilo je nekoliko savjeta za građane kako da se zaštite od provalnika.

Kako kažu, najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući.

Prije nego što izvrši provalu u Vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog 'češalj', lomi uz pomoć naprave 'top lomač' ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

Ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave, jer se obično ugrade senzori pokreta, ali i oni na dim ili vlagu.

Ugradnja kamere daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale.

Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi.

Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne objavljujte na društvenim mrežama da putujete.

Ne postavljajte na internet - društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući.

Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu - pomoćnu bravu.

Ukoliko je riječ o dužem odsustvu, korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima obilaziti prostor.

Uložak brave postaviti tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti "papagajkama" i polomiti.

Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije