Halilović: MUP KS-a uspješno implementira ovogodišnji budžet od 61 milion KM

E. H.
Halilović: MUP KS-a uspješno implementira ovogodišnji budžet od 61 milion KM
Potpuna implementacija Zakona o unutrašnjim poslovima ključna je za dobro funkcioniranje policije, istaknuto je danas uoči radnog sastanka predstavnika policijskih struktura Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, te OHR-a u Sarajevu.

Ovaj zakon, koji je donesen prije sedam godina, među brojnim aktima garantira finansijsku samostalnost Uprave policije, u odnosu na Ministarstvo za unutrašnje poslove, što je od 2010. godine do danas provedeno u svega nekoliko kantona.

Jedan od njih je i Kanton Sarajevo, zbog čega su danas policijski komesar TK-a Fadil Šljivić i ministar za unutrašnje poslove TK-a Husein Topčagić stigli u posjetu Ministarstvu za unutrašnje poslove KS-a, kako bi od njih naučili principe ove finansijske samostalnosti.

"Mi se sastajemo danas kako bi s kolegama iz Tuzlanskog kantona podijelili iskustva iz provedbe ovog dijela zakona. Samostalnost Uprave policije veoma je važna kako bi ona, pored operativne, stekla finansijsku samostalnost, čime bi se utjecaj politike smanjio na teoretski minimum, iako u praksi nije do sada bilo takvih slučajeva", kazao je policijski komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović.

On je dodao kako Uprava policije uspješno implementira ovogodišnji budžet od 61 milion KM, koji im je odobrilo Vlada KS-a, dok resorno ministarstvo zasebno implementira svoj budžet što je, kako smatra, veliki napredak.

Ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić dodaje kako je to važan dio zakona, te kako je poražavajuće što on nije implementiran od 2010. godine, kada je zakon usvojen.

"Tu smo kako bismo stekli utiske o novom dijelu zakona i mi planiramo da diobu bilansa napravimo do polovine naredne godine. Važno je napomenuti da smo mi prvi kanton u FBiH koji je usvojio ovaj zakon, a evo među prvima ćemo implementirati sve njegove dijelove, dok šest drugih kantona i Republika Srpska uopće nemaju usvojen zakon", istaknuo je ministar Topčagić.

Pojasnio je i da se finansijska samostalnost odnosi na to da Uprava policije ima priliku upravljati budžetom za plaće i doprinose na plaće zaposlenika, zatim novcem za nabavljanje opreme i sitnog inventara, te sve druge poslove koji su potrebni za njeno funkcioniranje. Ipak, u konačnici ta samostalnost nije potpuna, jer o budžetu odlučuje kantonalna vlada. S druge strane, ističe, zbog toga će biti potrebno da zaposle dodatne radnike u Upravu policije, koji će obavljati diobu bilansa i upravljanje tim novcem.

"Istaknuo bih da je za provedbu ovog dijela zakona veoma važna saradnja komesara i resornog ministra, a mislim da će nam iskustvo koje nam prenesu kolege iz Kantona Sarajeva itekako značiti i olakšati provedbu zakona. U svakom slučaju, vjerujem da je to pozitivna stvar za sve nas", zaključio je komesar MUP-a TK-a Fadil Šljivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije