MUP KS: Obustavljeno izdavanje dokumenata

Radiosarajevo.ba
MUP KS: Obustavljeno izdavanje dokumenata

Građani BiH ni juče nisu mogli predati zahtjeve za izdavanje putnih isprava i ličnih dokumenata zbog tehničkih problema koji su obilježili prvi dan procesa testnog izdavanja biometrijskih pasoša.

Građani vraćani sa šaltera

Zbog prelaska na novi sistem građani zahtjeve za pasoše nisu mogli predavati od 26. juna, a za lične karte od 30. juna, ali je bilo rečeno da će ove zahtjeve ponovo moći početi predavati od ponedjeljka, 6. jula.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) saopštili su juče da se u prvim časovima funkcionisanja novog sistema javljaju tehnički problemi, ali da će biti otklonjeni. Amila Opardija, portparol IDDEEA, kazala je da je juče oko 16 časova sistem tehnički profunkcionisao, te da će u narednih petnaestak dana dolaziti do povremenih zastoja dok se sistem ne uhoda.

Iz IDDEEA su juče saopštili da je sistem registracije vozila od juče ujutro u punoj funkciji, ali se javljaju kraći zastoji.

"Kao što je ranije najavljeno, sistem ličnih dokumenata značajno je poboljšan s aspekta sigurnosti, te se u prvim satima funkcionisanja javljaju tehnički problemi koji su posljedica novog načina rada i uvezanosti svih MUP-ova i općina u sistem", navedeno je u saopštenju za javnost IDDEEA.

Građani koji su došli da predaju zahtjev za izdavanje pasoša u MUP-u Sarajevskog kantona bili su vidno razočarani, a mnogi nisu dobili ni dokumenta koja nemaju veze s izdavanjem putnih isprava.

Na ulazu u Pasoško odjeljenje MUP-a KS istaknut je natpis "Zahtjeve za pasoše ne primamo do daljeg", a službenici su rekli da ništa ne zavisi od njih, nego od uputstava koje čekaju iz IDDEEA.

Sulejman Kapidžić, kojeg smo zatekli ispred jednog od šaltera u MUP-u KS, kazao je da od prošle sedmice dolazi po potvrdu o kretanju, koja mu je neophopdna za otkup stana i ne može da je dobije.

"Razumijem da nam je poteban sigurniji sistem ličnih dokumenata i da od toga zavise vizne olakšice, ali ne može se život zaustaviti zbog novog sistema. Meni zavisi krov nad glavom ako u opštini ne predam ovu potvrdu. I oni u opštini znaju za novi sistem pa traže potvrdu, a ovi ovdje ništa ne izdaju. Užas", rekao je Kapidžić.

Iz MUP-a RS takođe su potvrdili da nisu primali zahtjeve za izdavanje pasoša i ličnih dokumenata zbog tehničkih problema, te su uz izvinjenje pozvali građane na strpljenje dok novi sistem ne profunkcioniše.

Na takozvanoj CIPS-ovoj lokaciji u Banjaluci, gdje će ubuduće biti primani zahtjevi za pasoše, juče nismo zatekli gužve, a građani su na ulazu mogli vidjeti obavještenje da se zahtjevi ne primaju do 6. jula.

Kako saznajemo, zastoji u sistemu su očekivani u prvim časovima rada jer je sada uvezano 270 lokacija i 500 korisnika.

Prema objašnjenju iz IDDEEA, do zastoja je došlo zbog pune bezbjednosti, kako kasnije ne bi bilo propusta u novom sistemu kojim su od prošle sedmice obuhvaćeni svi podaci o putnim ispravama, ličnim kartama, jedinstvenom matičnom broju (JMB), prebivalištu i boravištu, te registraciji vozila i vozačkim dozvolama.

Prelazak na novi sitem izdavanja putnih isprava jedan je od uslova koje je Evropska komisija postavila BiH za liberalizaciju viznog režima.

Prelaskom na novi sistem cijene pasoša ostaće 30 KM, a cijena biometrijskih pasoša, za koje će knjižice biti naknadno nabavljane, nije još utvrđena. Prema procjenama u Savjetu ministara BiH, cijena biometrijskih pasoša ne bi trebalo da bude iznad 40 KM. Očekuje se da će izdavanje biometrijskih pasoša početi od iduće godine.

Sva dokumenta na jednom mjestu

Prema pravilima koja se uvode prelaskom na novi sistem, građani više neće morati donositi fotografije i potrebna dokumenta na lokacije gdje predaju zahtjev za pasoš, nego će rodni list, uvjerenje o državljanstvu, matični broj i svi potrebni podaci već biti u bazi podataka. Na ovaj način biće onemogućene bilo kakve malverzacije s lažnim dokumentima jer su u sistem uvezani i matični uredi. Ubuduće, građani će biti fotografisani na lokaciji gdje predaju zahtjev za pasoš, a tu će im biti uzet i otisak prsta. Obrada podataka će se u testnom periodu raditi na novi način u okviru postavljenog sistema, ali će pasoške knjižice još biti nepromijenjene. Iz IDDEEA su podsjetili građane da ne moraju mijenjati pasoše čija važnost nije istekla.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije